Bonnefantenmuseum: Katya Bochavar

Van 8 juni tot en met 15 september is in het Bonnefantenmuseum de tentoonstelling Rhythm Assignment te zien met werk van de Russische kunstenaar Katya Bochavar. Bochavar heeft ruime ervaring als curator en regisseur en combineert in deze tentoonstelling haar brede expertise met haar kunstenaarschap. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Katya Bochavar, video still Rhythm Assignment, 2013

Katya Bochavar, video still
Rhythm Assignment, 2013

Over de tentoonstelling

Rhythm Assignment toont een tekening van Sol LeWitt uit de museumcollectie vermenigvuldigd met behulp van videoprojecties en gemixt met Bochavars geometrische tekeningen, schermen waarop videoclips van dansbewegingen te zien zijn en geluidsmachines. Het concept van de tentoonstelling is gebaseerd op het samenvallen van cultuurgeschiedenis en innerlijke ontwikkeling. De ontwikkeling van Katya Bochavar is beïnvloed door Pavel Filonov, een van de kunstenaars wiens schilderijen nog tot 11 augustus te zien zijn in de tentoonstelling De Grote Verandering. Revoluties in de Russische schilderkunst 1895 – 1917. Filonov was een van de hoofdrolspelers in het Russische modernisme en schilderde op een analytische manier. In Rhythm Assignment vertaalt Filonov’s invloed zich in een uitgebalanceerde interactie tussen de ornamentele grafische lijnen, de geluiden, de lichamen van de dansers en het publiek.

Publiek als deelnemer

Katya Bochavar gebruikt haar kennis van meerdere kunstdisciplines om het publiek te betrekken bij haar kunstwerken: de bezoeker is niet alleen kijker en luisteraar maar ook deelnemer. Zo staan er in de tentoonstelling geluidsmachines die door het publiek kunnen worden bediend. Een van de machines is #rhythm combiner drums; door te draaien kan de bezoeker een sequentie van afwisselende slagen produceren die het hoofdritme volgen maar tegelijkertijd ook het ritme gaan bepalen.

Rhythm Assignment is samengesteld door gast-curator Christina Steinbrecher (o.a artistiek directeur van de Vienna Art Fair) en is tot stand gekomen met hulp van Petr Aido, Dmitriy Morozov, Anna Abalihina en Aleksandr Lobanov. Rhythm Assignment opent op vrijdag 7 juni om 17.00 uur in aanwezigheid van de curator en de kunstenaar. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze opening.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Maastricht

 

Reviews lezen over Maastricht

Meer informatie over Maastricht vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Maastricht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Maastricht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.