De rijkdom van de Turfroute

Een tocht langs de Turfroute biedt voor elk wat wils. Prachtige natuur, goede vaarwegen en rijke historie komen er samen om je als watersporter een unieke ervaring te bezorgen.De Turfroute loopt door Zuidoost-Fryslân, het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel. Je passeert hier maar liefst vier prachtige nationale parken: Het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, de Alde Feanen en de Weerribben. Het Friese gedeelte van het vaartraject, de ‘kleine Turfroute’, is zo’n zeventig kilometer lang en maakt onderdeel uit van de Friese Wouden. Dit gevarieerde natuurgebied kenmerkt zich door heide, boomwallen, beekdalen en woudmeren. In de vele dorpen vindt je tal van attracties, galeries en musea. Neem je fiets mee, kom uit de boot en ontdek de Friese Wouden!

turfroute-zuidoost-friesland

Vergezichten en verleden

De Friese Turfroute start in recreatiedorp Appelscha met onder andere een attractiepark en midgetgolf. Bij de Bakkeveenster duinen biedt een moderne uitkijktoren schitterende vergezichten. Wie een stop maakt in Gorredijk, kan even heerlijk ontspannen in de Thermen Saunastate. De veenmusea in Nij Beets, Gorredijk en Heerenveen geven een kijkje in het rumoerige verleden van rijke heren van stand, veenbazen en arme turfgravers. Vanaf watersportdorp Akkrum loopt de route via Heerenveen verder over de Tjonger naar het statige Oldeberkoop.

Wie de Turfroute vaart, neemt een fiets mee. Er zijn prachtige routes om te voet of per fiets de Friese Wouden te verkennen.

Bruggen en sluizen

Langs het traject zijn voldoende aanlegplaatsen in Appelscha, Donkerbroek, Gorredijk, Hemrik, Oldeberkoop en Oosterwolde. De Turfroute voert langs vele bruggen en sluizen, vaak met prachtige sluiswachterswoningen. Veel kleine bruggen mag je zelf bedienen, bij de grotere bruggen staan de brugwachters voor je klaar. De route is geschikt voor boten met een diepgang van 1.10 meter. In de toekomst zal dit 1.30 meter zijn. De eerste werkzaamheden daarvoor vinden inmiddels al plaats.

De Turfroute is open van half mei tot half september. De openingstijden van de bruggen en sluizen zijn dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.turfroute.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zuidoost-Friesland

 

Reviews lezen over Zuidoost-Friesland

Meer informatie over Zuidoost-Friesland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zuidoost-Friesland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Zuidoost-Friesland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.