Nationaal Vliegangstweekend in Lelystad

Ruim 30 procent van de volwassen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van vliegangst. En dat kan de vakantiepret behoorlijk bederven. Daarom organiseert vliegangstinstituut Stichting VALK op 1 en 2 juni het Nationaal Vliegangstweekend in luchtvaartthemapark Aviodrome in Lelystad.

900904_Folder Vliegangst A6.indd

Emke van Biemen uit Leiderdorp overwon in 2007 haar vliegangst bij VALK.

Ik was zo bang in een vliegtuig, geen seconde kon ik me ontspannen. Het was afschuwelijk. Voortdurend dacht ik aan allerlei rampscenario’s. Nu vlieg ik met plezier. Heerlijk, om geen angst meer in een vliegtuig te hebben. Ik ga nu gewoon lekker op reis. Ik gun iedereen een leven zonder vliegangst. Daarom deel ik graag mijn ervaringen met lotgenoten tijdens het Nationaal Vliegangstweekend.

Gratis workshops

Tijdens de gratis workshops op 1 en 2 juni aanstaande leren de deelnemers wat de oorzaken zijn van vliegangst, wat het doet met hun lichaam en hoe ze het beste om kunnen gaan met de sensaties die de emotie angst teweeg brengt. Er vindt er een ontspanningsoefening plaats in een geparkeerde KLM-Boeing 747-300 en een KLM piloot legt uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie is en aan welke eisen de luchtverkeersveiligheid moet voldoen. De workshops starten om 11.30 en duren tot 17.00 uur.

Stressklacht

Vliegangst is een typische stressklacht, die kan ontstaan in een periode dat iemand niet lekker in zijn psychologische vel zit. Er liggen meestal een of meerdere stressfactoren of angststoornissen aan ten grondslag. De meest voorkomende zijn: claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst, controledrang en angst voor controleverlies. ‘De angst openbaart zich voor iedereen anders, maar is gelukkig prima te behandelen’, verklaart dr. Lucas van Gerwen, klinisch psycholoog, vlieger en directeur van Stichting VALK.

Speeddaten

Voor en na de workshops kunnen deelnemers in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte ‘speeddaten’ met oud-cliënten. Zo verklaart Van Gerwen:

Vorig jaar was hier veel vraag naar omdat het zoveel herkenning teweeg brengt bij mensen met vliegangst. Deze wederzijdse herkenning en steun van lotgenoten is een eerste belangrijke stap in het overwinnen van de angst

Daarnaast is er gelegenheid om therapeuten te spreken, een vliegangsttest te doen en kennis te maken met zelfhulpmethoden van Stichting VALK. Op beide dagen is het programma hetzelfde. Aanmelden voor de workshops is niet nodig.

Digitale ademcoach

Op zaterdag 1 juni wordt tijdens het Nationaal Vliegangstweekend de digitale ademcoach gelanceerd. Deze vormt een nieuw onderdeel van de vernieuwde Vlieg app, een vliegangstapplicatie die gebaseerd is op 23 jaar wetenschappelijke kennis en ervaring met het behandelen van vliegangst. De digitale ademcoach neemt passagiers met (vlieg)angst aan de hand en brengt hun oppervlakkige en te snelle in- en uitademingen terug naar een rustige ademhaling. “Dat zorgt voor een directe afname van lichamelijke angstklachten zoals hartkloppingen en duizeligheid”, volgens dr. Lucas van Gerwen. Gebruikers kunnen via een menu kiezen uit informatie en tips over de periode vóór de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. De combinatie van oefeningen en informatie maken de Vlieg app wereldwijd zo uniek en doeltreffend.” De Vlieg app is te downloaden via de Apple store.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Lelystad

 

Reviews lezen over Lelystad

Meer informatie over Lelystad vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Lelystad. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Lelystad

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.