Zomertentoonstellingen in Worpswede

De vier zomertentoonstellingen in de Noord-Duitse kunstenaarskolonie Worpswede bij Bremen hebben in 2013 het gemeenschappelijke motto ‘Malerinnen im Aufbruch’. Centraal staan vrouwelijke kunstenaars die rond 1900 een eigen plek opeisten naast hun mannelijke collega´s (en soms naast hun schilderende echtgenoten). Zij vervulden daarmee een voortrekkersrol. Het spectrum varieert van kunstnijverheid tot schilderkunst die beïnvloed werd door moderne kunststromingen.
martha-vogeler

De Worpsweder Kunsthalle

De Worpsweder Kunsthalle toont van 16 juni t/m 15 september een aantal belangrijke werken uit haar omvangrijke verzameling. Het thema ‘Malweiber’, zoals de eerste vrouwelijke kunstenaars in Worpswede door hun mannelijke collega´s geringschattend werden genoemd, is al decennialang een verzamelzwaartepunt van dit museum. Omdat de vrouwen niet welkom waren op de officiële kunstacademies begonnen ze hun artistieke loopbaan meestal op ‘damesacademies’. Daarna namen ze les bij hun mannelijke collega´s, onder andere in Worpswede. Of het nu gaat om Paula Modersohn-Becker, Ottilie Reylaender of Marie Bock, alle deze vrouwen wilden hun talent ontwikkelen en kozen vastberaden voor het kunstenaarschap.

De Barkenhoff toont van 16 juni t/m 13 oktober schilderijen van Julie Wolfthorn. Deze in 1884 geboren schilderes was aan het begin van de 20e eeuw een van de bekendste en productiefste kunstenaressen van Duitsland. Ze was vooral bekend als graficus en portrettist van bekende mensen. Ze leefde in Berlijn, maar maakte ook studiereizen naar Parijs en de kunstenaarskolonies Dachau, Hiddensee en Worpswede. Ze was bovendien actief in diverse verenigingen die vrouwen in de kunst ondersteunden.

In de Große Kunstschau worden van 16 juni t/m 15 september werken van vrouwelijke schilders uit de Deense kunstenaarskolonie Kerteminde en uit Worpswede tegenover elkaar geplaatst. De vrouwen uit Kerteminde vormden samen met hun echtgenoten de kern van de zogenaamde ‘Fünische school’. Terwijl bij hen vooral de hechte kunstenaarsgemeenschap belangrijk was, stond bij de Worpsweder kunstenaressen, zoals Paula Modersohn-Becker en Clara Rilke-Westhoff, eerder de persoonlijke ontwikkeling op de voorgrond.

De kunstweverij van Martha Vogeler

‘De kunstweverij van Martha Vogeler’ is de titel van de tentoonstelling in Haus im Schluh. In deze tentoonstelling, die duurt van 16 juni t/m 13 oktober, staat Martha Vogeler centraal. Na haar scheiding van de beroemde Jugendstilkunstenaar Heinrich Vogeler stichtte ze het Haus im Schluh, met museum, weverij en gastenkamers. De tentoonstelling toont haar mooiste en kostbaarste objecten, die tussen 1920 en 1961 zijn ontstaan.

Naast andere spannende thematische tentoonstellingen zijn natuurlijk ook de meesterwerken van de ‘Alte Worpsweder’ het hele jaar door in de Worpsweder musea te bewonderen.
Het tentoonstellingsprogramma van de Worpsweder musea, het begeleidend programma en rondleidingen vindt u op www.worpswede-museen.de

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van LOCATIE

 

Reviews lezen over Worpswede

Meer informatie over Worpswede vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Worpswede. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Worpswede

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.