Nedersaksen: Zomer vol sprookjes en sagen

‘De sprookjes van de gebroeders Grimm’ is na de Bijbel het meest gelezen boek ter wereld. Geen wonder dat deze zomer het 200-jarig jubileum van dit boek overal langs de ‘Deutsche Märchenstraße’ met interessante tentoonstellingen en leuke evenementen wordt gevierd. In het Weserbergland vinden de verhalen van de rattenvanger van Hamelen, de leugenbaron von Münchhausen en Assepoester hun oorsprong. De grens tussen waargebeurde historische gebeurtenissen en een fantasieverhaal is niet altijd duidelijk te trekken.

Hameln: Musical Rats

Een bezoek aan het ‘Deutsche Märchen- und Wesersagenmuseum’ in Bad Oeynhausen is een goed begin van een ‘sprookjesachtige vakantie’. Aan de hand van bekende voorbeelden wordt verteld wie sprookjes en sages verzameld of geschreven heeft en waarover deze verhalen eigenlijk gaan.

Theater

Tijdens de zomermaanden vinden er in het Weserbergland op verschillende plaatsen musicals en theateropvoeringen rondom sprookjes plaats. In Hamelen is de musical Rats al jarenlang een grote hit. Ook het openluchtspel met meer dan 80 acteurs in het historische centrum van Hamelen blijkt een doorslaand succes. Het verhaal van de rattenvanger die de stad eerst met zijn fluitspel van een rattenplaag bevrijdde en toen hij niet betaald werd ook alle kinderen voor eeuwig de stad uit lokte, blijft fascineren. En het is nog waar gebeurd ook, in 1284. Bodenwerder zal voor altijd verbonden zijn met de leugenbaron von Münchhausen. Deze adellijke fantast is hier geboren en getogen en was een buitengewoon getalenteerd verhalenverteller. In de zomermaanden worden de ongelooflijke avonturen tot leven gewekt in de Münchhausen-musical of tijdens een rondleiding door de stad. Het verhaal van Assepoester, haar gemene stiefzusters en stiefmoeder en de vastberaden prins wordt elke derde zondag van de maand in het stadje Polle opgevoerd.

Sprookjes laten kinderogen stralen

Er was eens … een prinses, heks of boze stiefmoeder, en natuurlijk een happy end. Kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Maak kennis met de bekendste sprookjes van de gebroeders Grimm, zoals Sneeuwwitje of Roodkapje, in bewegende ensceneringen met handgesneden poppen in het sprookjesbos van Bad Harzburg in de Harz. In Surwolds Sprookjesbos in het Emsland kun je van dichtbij meemaken hoe de heks Hans en Grietje in haar huisje lokt en hoe de zeven geitjes zich verstoppen voor de boze wolf. En op de Lüneburger Heide, bij Jesteburg, leidt een 3,2 km lang sprookjespad langs 15 interactieve stations met allerhande klim- en balansobjecten, en natuurlijk kom je onderweg elfen en dwergen tegen. Een bezoek aan het Magicpark Verden belooft een dag vol actie. Wandelen door het sprookjesbos met levensgrote sprookjesscènes, genieten van de avontuurlijke attracties en magic shows.

Duivelswerk

Zo´n 5000 jaar geleden bouwden de boeren uit het Stenen Tijdperk reusachtige megalithische graven. De krachtsinspanning die het opeenstapelen van de enorme zwerfkeien moet hebben gekost, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Geen wonder dus dat deze hunebedden namen als ‘Teufelssteine’ of ‘Teufels Backofen’ hebben gekregen. De 330 km lange autoroute ‘Straße der Megalithkultur’ voert langs meer dan 70 hunebedden tussen Osnabrück, het Emsland en Oldenburg.

Meer uitstapjes in Nedersaksen: www.vakantieland-nedersaksen.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nedersaksen

 

Reviews lezen over Nedersaksen

Meer informatie over Nedersaksen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nedersaksen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nedersaksen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.