‘Slow Food’ beweging Navarra beschermt culinair erfgoed

Het ledenaantal van de internationale associatie ‘Slow Food’ groeit explosief in de Spaanse regio Navarra. De beweging voor ecogastronomie is een reactie op de opkomst van ‘Fast Food’ en vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn.
navarra-slow-food
De leefomgeving, het welzijn van dieren en de gezondheid moeten geen schade ondervinden. ‘Slow Food’-aanhangers in Navarra willen de diepgewortelde kooktradities, de inheemse culinaire cultuur en authentieke smaken beschermen. Navarra heeft 17 lokale producten met kwaliteitscertificaat en geeft daarmee culinaire garantie aan elke bezoeker van het veelzijdige gebied.

‘Slow Food’ filosofie populair

De afgelopen maanden heeft de ‘Slow Food’ beweging in Navarra vorm gekregen. Met hulp van lokale boeren en restaurants laten aanhangers van zich horen. Voedselproducenten, restaurants en hotels identificeren zich met de filosofie van ‘Slow Food’ en het gebruik van verse, lokale producten wordt aangemoedigd. Zo moet vers voedsel niet meer dan 150 kilometer afleggen, voordat het op het bord belandt.

Culinaire garantie

Een bezoek aan Navarra betekent culinaire garantie. Zeventien lokale producten uit de autonome regio dragen een kwaliteitscertificaat, waaronder de rode pepers, Roncal kaas, Tudela Artisjokken en de wijn, olie, asperges, kalfsvlees en lam van het merk ‘Navarra’. Ook zijn kwaliteitratings toegekend aan bijvoorbeeld organische productie, geïntegreerde productie en voor lokale wijnen.

Sterrenrestaurants en tradities

Navarra barst van de sterrenrestaurants. Producten komen vers van het land en de gastronomie is er dan ook authentiek en puur. De traditionele keuken is gebaseerd op verse vis en gegrild vlees en wordt bereid volgens aloude Baskische tradities.
Inwoners van Navarra (Navareno’s) staan bekend om hun grote eetlust en passie voor het spelen met smaakcombinaties. Wereldberoemd zijn de pinchos (baskische tapas): creatieve smaakcombinaties op een stukje vers (stok)brood, vastgezet met een prikker.

Over Navarra

Op nog geen 1400 kilometer van Amsterdam, ligt de Spaanse regio Navarra. Dit voormalige Koninkrijk is nu een autonome gemeenschap, waarbij de overblijfselen uit de rijke Middeleeuwse geschiedenis overal te zien zijn. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het zuiden aan de provincies La Rioja en Zaragoza, in het oosten aan de Aragonese provincies Huesca en Zaragoza en in het westen aan de Baskische provincies Guipuzcoa en Alava. Navarra beslaat een grondgebied van ruim 10.000 km2 en bestaat uit vier zones: De Pyreneeën, de Cuenca de Pamplona, de Middenzone en de Ribera. De bevolking telt ongeveer 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in de hoofdstad Pamplona wonen. Grote gebieden in Navarra zijn daarom rustig en dunbevolkt.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Navarra

 

Reviews lezen over Navarra

Meer informatie over Navarra vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Navarra. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Navarra met Skyscanner

Kaart van Navarra

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.