De Hallen Haarlem Zomerserie

De Hallen Haarlem presenteert deze zomer een groot overzicht van moderne en hedendaagse Nederlandse portretkunst uit de afgelopen 100 jaar. Bekende kunstenaars komen aan bod: Isaac Israels, Carel Willink, Paul Citroen, Jan Toorop, Jan Sluijters, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas en vele anderen. Naast schilderkunst en beeldhouwkunst zijn ook videokunst en fotografie te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Frans Hals Jaar 2013, waarin het Frans Hals Museum zijn 100-jarig bestaan viert.

De Hallen, Haarlem

De Hallen, Haarlem

Vernieuwing en diversiteit

De Nederlandse portretkunst beleefde in de Gouden Eeuw hoogtepunten met vernieuwende schilders als Frans Hals en Rembrandt. Na een lange periode waarin de portretkunst vrij traditioneel en realistisch van aard was, deden werkelijke vernieuwingen en persoonlijke benaderingen zich pas weer rond 1900 voor. Isaac Israels viel op door een eigen, virtuoze variant op het impressionisme, Jan Toorop en Paul Citroen experimenteerden met expressionistische en fijnrealistische stijlvormen, en Carel Willink en Pyke Koch ontwikkelden hun magisch-realisme. Grote expressionisten als Jan Sluijters en Kees van Dongen wisten veel dynamiek aan hun portretten mee te geven. Kunstenaars als Koos Breukel, Rineke Dijkstra en Bas Jan Ader zetten fotografie en filmtechnieken in om de portretkunst nieuwe dimensies te geven.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in De Hallen Haarlem beslaat alle zalen en telt circa 130 werken uit museale en particuliere verzamelingen. Wat de indeling van de tentoonstelling betreft, is gekozen voor de portretsoorten die eerder door Frans Hals werden verkend: van kinderportretten, afbeeldingen van echtparen en groepsportretten, tot portretten van kunstenaars en van sociaal buitengesloten mensen.

De Hallen Haarlem Zomerserie

Vereeuwigd, 1913-2013 – In het voetspoor van Frans Hals is de zevende tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie, en wordt zoals gebruikelijk begeleid door een ruim geïllustreerde catalogus (ISBN: 978-94-90198-12-1). De publicatie is voor €15 te koop in de museumwinkel.

Over De Hallen Haarlem

Drie keer per jaar organiseert De Hallen Haarlem een tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het museum biedt hiermee een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. De jaarlijkse tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie belicht thema’s en personen uit de geschiedenis van de moderne kunst (ca. 1850 – heden) en richt zich op een breed publiek.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Haarlem

 

Reviews lezen over Haarlem

Meer informatie over Haarlem vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Haarlem. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van De Hallen in Haarlem

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.