Nationaal Glasmuseum 60 jaar!

Vanaf juni 2013 bestaat het Nationaal Glasmuseum 60 jaar! Dat vieren wij graag met u. Samen met zes bekende Nederlanders, beeldend kunstenaar Caroline Prisse en met onze eigen glashelden uit de Glasblazerij realiseerden we drie nieuwe tentoonstellingen: 6 x 10, Caroline Prisse en Home Made. Gastsprekers op de opening op 14 juni zijn de burgemeester van Leerdam, Rinus Houtman en Steven van Teeseling, Senior Projectmederwerker Innovatie bij Mondriaan Fonds. In het najaar gaan we door met ons jubileum met de tentoonstelling Haeckel en volgen er meer activiteiten. Een omvangrijk programma gericht op het verleden, het heden en in het bijzonder op de toekomst van het museum!
glasblazen_nationaal_glasmuseum_leerdam

6 x 10

In de tentoonstelling 6 x 10 hebben zes gerenommeerde gasten uit verschillende vakgebieden zestig objecten uitgekozen uit de vaste collectie. Schrijfster en columniste Tineke Beishuizen, ontwerper Piet Hein Eek, kunsthandelaren Kitty Lameris en Frans Leidelmeijer (bekend van Tussen Kunst en Kitsch), kunsthistorica en publiciste Marjan Unger en couturier Mart Visser hebben een frisse blik geworpen op onze collectie. De gastcuratoren zijn gefilmd tijdens hun zoektocht en via interactieve schermen vertellen zij hun persoonlijke verhaal, waarom zij juist deze objecten in hun persoonlijke top tien hebben gezet. De zestig gekozen werken vormen samen met de interactieve schermen de tentoonstelling 6 x 10.

Caroline Prisse

Caroline Prisse, beeldend kunstenaar en ontwerper van het Museumjaarobject 2012, richt haar solo-tentoonstelling in met werken die ons laten nadenken over de toekomst.
Ze bouwt een bijzondere installatie in het museum. Het is alsof er een enorme wilde glazen bramenstruik uit een laboratorium groeit. Spanning tussen mens en natuur is een centraal thema in het werk van Prisse. De nieuwe installatie is één van de negen voorbeeldstellende projecten welke door het Mondriaan Fonds gehonoreerd is als resultaat van een eerste oproep voor bijzondere projecten op het gebied van opdrachtgeverschap. Tevens ondersteunde het Stokroos Stipendium het project en daarmee kon de installatie aangekocht worden door het Nationaal Glasmuseum. De uitvoering van haar glasontwerpen is gedaan door glasblazer Cees Laan en Prisse zelf. De tentoonstelling wordt verrijkt met bloeiende unica van laboratoriumglas en werken op en van papier.

Home Made

In de museumtuin aan de Lingedijk laten onze eigen glasblazers en glasslijper, uit de Glasblazerij, zien wat zij artistiek in hun mars hebben met de tentoonstelling Home Made.
Glasblazers David Beliën, Vicky Broos, Emil Kováč, Robert Lenner, Arie van Loopik, Christiaan Douwe Maas, Ondrej Novotný, Cor Schellen, Paul Spannenberg, Henk Verweij en Marinke van Zandwijk tonen samen met glasslijper Jeroen Kuiper (Yahrun) hun vrije werk in en rondom de tuinkassen. Het werk van deze vakhelden is zeer uiteenlopend van gespecialiseerd slijpwerk tot grote installaties, van Meesterglasblazer tot glaskunstenaar. Hun grote bevlogenheid met glas is bijna tastbaar in deze zeer gevarieerde tentoonstelling.

Uit het Archief: 60 jaar Nationaal Glasmuseum

Naast bovengenoemde tentoonstellingen is tevens een presentatie te zien van objecten en tekeningen uit de collectie die het 60 jarig bestaan van het Nationaal Glasmuseum belichten.

Geschiedenis in vogelvlucht

Fabrieksdirecteur Cochius heeft het Leerdamse glas op de kaart gezet. Ingegeven door idealisme wilde hij betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen. Hij nodigde in 1915 K.P.C. de Bazel uit en daarna nog een lange rij gerenommeerde architecten en kunstenaars die het aanzien van het gebruiksglas hebben veranderd. Hiermee was de Glasfabriek één van de eerste bedrijven in Nederland die kunstenaars uitnodigde voor het creatieve proces van ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe producten. In 1953 – veertig jaar na het aantreden van Cochius – werd op een steenworp afstand van de fabriek een glasmuseum ingericht. En zestig jaar later is het museum nog altijd gevestigd in het woon-huis van Cochius, de bevlogen directeur.

Een lange weg is intussen afgelegd. Het museum is getransformeerd tot een zelfstandig museum met een eigen glasblazerij. De Glasblazerij is gevestigd in een voormalige houtloods aan de Zuidwal in het centrum van Leerdam. Aan de Lingedijk is inmiddels ook het buurhuis, de villa van de financieel directeur van de glasfabriek, aangeschaft. Beide villa’s zijn door middel van loopbruggen, het open depot, aan elkaar verbonden. In 2010 is het museum heropend door de toenmalige Koningin Beatrix.

Toekomst

De missie van het Nationaal Glasmuseum is het bijdragen aan een stabiele en avontuurlijke toekomst van het glas in een internationale context. Het museum doet dit door het uitdragen en uitbreiden van de (rijks)collectie en door samen te werken met (inter)nationale musea en instellingen. Maar ook door mogelijkheden te bieden aan hedendaagse kunstenaars en ontwerpers om te experimenteren in de Glasblazerij en hun werk in een museale omgeving tentoon te stellen. Een uniek museum met een actief educatief programma, waar bezoekers kunnen genieten van het live glasblazen en diverse (hedendaagse) tentoonstellingen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Leerdam

 

Reviews lezen over Nationaal Glasmuseum

Meer informatie over Nationaal Glasmuseum vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nationaal Glasmuseum. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nationaal Glasmuseum

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.