Tsjechische wijnseizoen gaat van start

Tsjechië staat culinair bekend om zelf gebrouwen biertjes en traditionele goulash. Maar wat veel mensen niet weten is dat er 1200 kilometers aan wijnroutes liggen in Moravië. Nu de lente is begonnen gaat het Tsjechische toeristische wijnseizoen van start. Probeer één van de vele fietsroutes in Moravië of Bohemië en kom tussendoor tot rust met wijntje in een eeuwenoude wijnkelder.

tsjechie-wijngaarden

Wijnhart van Tsjechië

De Tsjechische wijngaarden liggen verdeeld over de Bohemen en Moravië. Maar liefst 96% van de wijngaarden zijn in Zuid-Moravië, bij de Oostenrijkse grens te vinden. Het gebied kent hete dagen en koele nachten: een ideale combinatie om druiven te rijpen. Zo wordt de hoge concentratie en variatie van aroma’s behouden. De Tsjechen zijn liefhebbers van hun eigen wijnen, het grootste gedeelte van de productie gaat dan ook op aan eigen consumptie. Per jaar wordt er per hoofd van de bevolking 18 liter wijn geconsumeerd. Dit is zo’n drie en een halve liter minder dan de Nederlanders.

Wijnfietroutes

Fietsen, wijn drinken en van de lokale cultuur genieten lijken misschien niet bij elkaar te horen, maar in Zuid-Moravië zijn talloze fietsroutes door de wijngebieden te vinden. Een fietstocht door het heuvellandschap voert je langs wijngaarden en je kunt een wijntje drinken in eeuwenoude wijnkelders. Er zijn routes voor de ervaren fietser maar ook voor beginnende fietsers. De routes komen niet alleen langs wijngaarden maar ook bij UNESCO monumenten zoals het Lednice-Valtice landschap.

Terug de geschiedenis in

Tsjechië heeft een eeuwenlange wijngeschiedenis die terug gaat tot de Romeinen. Inmiddels worden Tsjechische wijnen wereldwijd onderscheiden. In de wijnkelder van kasteel Kromeriz is het zelfs mogelijk om wijn te drinken in gewelven uit de 13e eeuw. De wijn wordt volgens eeuwenoude traditie gemaakt. Het kasteel is een UNESCO monument en beschikt over een indrukwekkende tuin.

Wijnassortiment

Tijdens de fietstocht langs de wijnboeren is te zien dat er talloze wijnen bekroond zijn. Driekwart van de Tsjechische wijnen zijn wit. Kenmerkend is de zoetheid, waar de bevolking zelf dol op is. Maar ook de droge wijnen mogen er zijn. Kenners zullen bij witte wijn de smaak van de in Oostenrijk bekende Welschriesling druiven herkennen. Maar ook kent Tsjechië rode zachte en elegante wijnen. Kortom wijnliefhebbers kunnen zich tegoed doen aan het brede wijnassortiment.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Tsjechië

 

Reviews lezen over Tsjechië

Meer informatie over Tsjechië vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Tsjechië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Tsjechië met Skyscanner

Kaart van Tsjechië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.