Drents Museum: Tentoonstelling Total Thijs

Van 25 mei tot en met 15 september 2013 toont het Drents Museum het fascinerende werk van de jonge Groningse kunstenaar Thijs Jansen. Deze tentoonstelling, in de tijdelijke tentoonstellingszaal boven de Abdijkerk, is de tweede in een serie over jonge figuratieve kunstenaars. Het werk van Jansen toont ons zijn gevoelig oog voor gangbare taferelen en decors, die hij weergeeft met een vleugje – enigszins zwarte – humor.

Thijs Jansen, Bushokje (night of hardcore), 30x40cm, olieverf en acryl op paneel, 2011

Thijs Jansen, Bushokje (night of hardcore), 30x40cm, olieverf en acryl op paneel, 2011

Het Drents Museum zal dertien schilderijen van Jansen tentoonstellen, waarin zijn aandacht voor ogenschijnlijk alledaagse situaties duidelijk naar voren komt. Zijn verbeelding van ‘grote verhalen op klein formaat’ is het zeker waard om bekeken te worden.

Vinger op de zere plek

De taferelen die hij schildert roepen vragen op. Dat wat ontbreekt in de voorstelling, wat niet expliciet wordt gemaakt, geeft spanning en laat de ruimte vrij voor interpretatie. Bij veel van Jansens schilderijen krijgt de kijker het gevoel (ongewild) getuige te zijn van beter ongezien gebleven situaties. Jansen legt voor ons de vinger op de vaak liever vergeten zere plek van de huidige maatschappij: lege etalages, ranzige kleedhokjes en verlaten parken.

Door gedeeltes van het schilderij enerzijds uit het hoofd te schilderen en anderzijds fotorealistisch weer te geven, ontstaat, met zijn gevoel voor humor en oog voor compositie en detail, een vervreemdend, eigen, maar tegelijkertijd herkenbaar beeld dat de kijker dwingt zélf na te gaan wat er gebeurt, is gebeurd of nog gaat gebeuren.

Over Thijs Jansen

Thijs Jansen (1986) woont en werkt in Groningen. Hij studeerde van 2004-2008 aan de Academie Minerva te Groningen en heeft in 2010 het masterprogramma aan het Frank Mohr Instituut in Groningen afgerond. Gedurende zijn studie ging Jansen op uitwisseling naar het California College of the Arts te San Francisco, waar hij zijn huidige kenmerkende schilderstijl ontwikkelde. Jansen miste in San Francisco naar eigen zeggen thuis, waardoor hij vanuit zijn herinnering plekken van thuis ging schilderen. Omdat hij de schilderijen graag mee wilde nemen, ging hij op klein formaat werken. In 2010 werd hij genomineerd voor de Koninklijke prijs voor vrije Schilderkunst en won in dat jaar de Buning Brongers prijs. In 2011 won hij de Gerrit van Houten prijs. De schilderijen van Jansen waren al te zien in Duitsland en Frankrijk en komen nu dus weer naar Nederland voor de expositie in het Drents Museum.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Assen

 

Reviews lezen over Assen

Meer informatie over Assen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Assen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Assen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.