29e Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Kom op 2e pinksterdag, maandag 20 mei, ook kennismaken met de creatieve zilverstad aan de Lek. Dan vindt de 29e Nationale Zilverdag in Schoonhoven plaats. De historische binnenstad van Schoonhoven wordt die dag omgetoverd tot één grote goud- en zilversmidwerkplaats. Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers kennismaken met de schone kunst van het zilversmeden. Een aantal bijzonderheden op een rij:

Schoonhoven Zilverstad

Schoonhoven Zilverstad is een begrip in Nederland maar ook ver daarbuiten. In Schoonhoven wordt al sinds de 14e eeuw met zilver gewerkt. In ruim 700 jaar is Schoonhoven uitgegroeid tot de ‘Creatieve Zilverstad aan de Lek’. Schoonhovense goud- en zilversmeden maken tot op de dag van vandaag traditionele maar ook moderne sieraden, gebruiksvoorwerpen en bovenal vrije kunst in zilver. Uniek in Nederland!

Jong talent op de Nationale Zilverdag

Jong talent op de Nationale Zilverdag

Open ateliers Schoonhovense goud- en zilversmeden

De ateliers van de Schoonhovense goud- en zilversmeden zijn tijdens de Nationale Zilverdag geopend. U bent van harte welkom om de zilverkunst te bewonderen en een kijkje achter de schermen te nemen.

150 jaar Goud- en zilversmidsgilde St. Gilde

Het komt niet vaak voor dat verenigingen hun 150 jarig bestaan vieren. Schoonhoven heeft zo’n vereniging: het

Schoonhovense goud- en zilversmidsgilde St. Eloy.

De leden bieden in Schoonhoven alles uit dit mooie vak: goud- en zilversmeden, edelsmeden, fabrikanten, kunstenaars, juweliers en taxateurs, musea en de Vakschool. Het Gilde bevordert de verkoop van producten van de leden, maar zorgt daarbij voor de collectieve kwaliteit die de klant in de Zilverstad verwachten mag. Het speciale keurmerk St. Eloy mag uitsluitend door de leden op hun werk worden aangebracht. Het is een extra waarborg voor ‘goud en zilverkwaliteit uit Schoonhoven’.

U vindt het Gilde St. Eloy tijdens de Nationale Zilverdag in een paviljoen op het Gildeplein (Doelenplein). En in de stad is een tentoonstelling te zien van oude Gilde foto’s.

Magazine met wandelroute

Op de website www.zilverdag.com kunt u het Zilverdag Magazine, inclusief een wandelroute en plattegrond, downloaden. Het magazine wordt ook op de Zilverdag uitgereikt.

Bereikbaarheid

Schoonhoven is klein. Wij raden u daarom aan om de auto thuis te laten en bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer naar Schoonhoven te komen. Tijdens de Nationale Zilverdag breiden busmaatschappijen Connexxion en Arriva hun dienstregelingen uit. Ook de veerdienst vaart met een extra boot. Op de website van de Zilverdag www.zilverdag.com kunt u uw route makkelijk bepalen.

Buitenlandse gasten

De expositie van buitenlandse goud- en zilversmeden in de Turfkelder kan helaas geen doorgang vinden. In de Turfkelder kunt u nu terecht voor de fototentoonstelling van de Schoonhoven Silver Award, een film van Jan van Nouhuys over het kroningsbord en de film van Cor Kuyf over het maken van streeksieraden.
We hebben dit jaar wel weer veel belangstelling van deelnemers vanuit het buitenland: we ontvangen goud- en zilversmeden uit België, Duitsland en Engeland.

Jong Talent

Tijdens de Nationale Zilverdag is er speciale aandacht voor jong talent. Op het ‘Jong Talent plein’ (locatie: Kerkstraat) presenteren jonge goud- en zilversmeden, (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Het Jong Talent plein is een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag en de Vakschool Schoonhoven en wordt ondersteund door de Rabobank en de gemeente Schoonhoven.

Noviteitenshow

Dit jaar is de Noviteitenshow te gast in het Zilvermuseum. De Noviteitenshow is een bijzondere expositie met als doel is het stimuleren van vernieuwing in het edelsmeden. De afgelopen jaren was er steeds verrassend werk te zien. De bezoekers van de 29e Nationale Zilverdag bepalen de winnaar: u bent vandaag de jury. Kom naar de Noviteitenshow en stem mee!

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Naast de Noviteitenshow, zijn in het Zilvermuseum nog twee exposities te zien tijdens de Zilverdag.

Zilvertafel-Tafelzilver:

Zilvertafel-tafelzilver is een expositie over de aankoop van de historische collectie zilver van Van Kempen en Begeer door het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. In een filmische vertelling die op de tafel wordt geprojecteerd, komt niet alleen de hele collectie (maar liefst 520 stuks!) voorbij, maar ook de argumentatie hoe de selectie heeft plaatsgevonden.

Meesterstukken:

Meesterstukken zijn de het eindexamenwerkstukken van de studenten van de Vakschool Schoonhoven. Het Meesterstuk is het laatste werkstuk van de opleiding. Het volbrengen van deze opdracht toont aan dat de student voldoende bekwaam is om het vak uit te oefenen en laat zien wat hij als aankomend goud- of zilversmid in zijn mars heeft.

Taxaties

Op de Zilverdag is een professioneel taxatieteam aanwezig. Op de Dam taxeren zij gratis uw zilver, goud en horloges.

De Vakschool Schoonhoven

Op de Vakschool Schoonhoven wordt de kwaliteit van de toekomst gevormd. De Vakschool Schoonhoven is tijdens de Nationale Zilverdag geopend; de leerlingen zijn aan het werk en er is een tentoonstelling te zien. Er rijdt een pendelbus van en naar de Vakschool vanuit de binnenstad (Zilverdag Infokraam in Kerkstraat/Koestraat). Verder presenteren (oud)leerlingen hun collectie op het Jong Talent plein, is het eindexamenwerk ‘Meesterstukken’ te zien in het Zilvermuseum en is de Vakschool present op de Dam. Daar geven leerlingen demonstraties en presenteren 1e jaars studenten hun ‘pillendoosjes’.

Wat is er verder te doen en te zien?

  • 160 Zilverpaviljoens en –stands
  • Exposities, verkopen en demonstraties (van goud- en zilversmid, juwelier en graveur)
  • Antiek-zilvermarkt
  • Gespecialiseerde boekenmarkt: zilverboeken en -catalogi
  • Edelsteen- en mineralenplein
  • Op diverse locaties creatieve zilverworkshops
  • Gereedschappen voor de goud- en zilversmid
  • Smeeddemonstraties
  • Het Silverhuijs: expositie antiek Nederlands zilver

Nationale Smeedwedstrijd

Op de Haven/Dam is de Nationale smeedwedstrijd: smeed zelf een zilveren draad. De winnaar met de langste draad wint een zilveren sieraad.

Edelambachtshuys

Collectieprimeur: Op de Zilverdag worden circa 25 objecten toegevoegd aan de collectie antiek Schoonhovens zilver. De collectie van meer dan 1000 stuks is op deze dag gratis te bekijken in de voormalige synagoge aan de Haven.

Kwaliteit

Om de kwaliteit van de Nationale Zilverdag te waarborgen, vinden ook dit jaar onder de deelnemers weer keuringen plaats door onder andere Verispect en een mystery guest.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Schoonhoven

 

Reviews lezen over Schoonhoven

Meer informatie over Schoonhoven vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Schoonhoven. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Schoonhoven

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.