Topstuk centraal in documentaire RTV-Utrecht

De verguld zilveren monstrans, die eind januari met een brute ramkraak uit Museum Catharijneconvent werd ontvreemd, wordt op dinsdag 21 mei in de Schatkamer van het museum teruggeplaatst. Het topstuk maakt al eeuwen deel uit van het Nederlandse erfgoed en is door restaurator Michiel Langeveld weer in oude glorie hersteld. In een documentaire van RTV Utrecht is dit hele proces te zien. Bovendien wordt in de uitzending duidelijk welke impact deze roof op de medewerkers van het museum heeft gehad.

montrans-catharijneconvent-museum-utrecht

De roof van montrans

Dinsdag 29 januari werd de Nederlandse museumwereld opgeschrikt. Op klaarlichte dag roofden dieven met veel geweld een prachtige, met juwelen versierde, monstrans uit Museum Catharijneconvent. Na deze schokkende gebeurtenis stelde de Utrechtse politie alles in het werk om de daders op te sporen. Dit bleek niet zonder resultaat, want nog geen drie weken later werden verdachten en monstrans gevonden. Helaas had het voorwerp de strijd niet helemaal goed doorstaan. De monstrans was beschadigd en een van de sierstukken is nog niet teruggevonden.

Terug in museum

Na restauratie is de monstrans weer terug in het museum. Sinds 2008 is het een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. Zonder aarzeling heeft de parochie het object na het terug vinden weer aan Museum Catharijneconvent toevertrouwd. Vanwege de uitzonderlijke uitvoering en de boeiende geschiedenis is het een van de topstukken in het museum; het vertelt een belangrijk verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland. De prachtige monstrans is nu weer voor toekomstige generaties bewaard.

In de documentaire van RTV Utrecht wordt de restauratie van de monstrans tot in detail gevolgd. Michiel Langeveld, die ook betrokken is bij de restauratie van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, heeft het gehavende voorwerp schroefje voor schroefje uit elkaar gehaald en daarna weer hersteld. In de uitzending komen ook verschillende museummedewerkers aan het woord. Uit hun verhalen blijkt de betekenis van de monstrans voor het museum en de impact die de roof heeft gehad. De documentaire van verslaggever Eva Munnik wordt op zondag 19 mei de hele dag op RTV Utrecht uitgezonden.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Utrecht

 

Reviews lezen over Utrecht

Meer informatie over Utrecht vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Utrecht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Museum Catharijneconvent Utrecht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.