Must see: nationale parken van Panama

Panama heeft een diversiteit aan grote natuurlijke schatten. Dankzij haar geografische ligging, tussen twee oceanen in, heeft Panama de op een na grootste biodiversiteit in heel Amerika. Panama is met haar negen nationale parken en drie aangewezen UNESCO werelderfgoed regio’s (La Amistad, Coiba en Darién) een must op het verlanglijstje van de nieuwsgierige reizer.

Duiken in Panama

Duiken in Panama

Veel variatie op dunne landtong

De nationale parken vestigen zich op ruim 35% van Panama en zijn allen toegankelijk voor publiek. In de natuurparken leven 800 verschillende vogelsoorten, 220 zoogdiersoorten, 240 reptielsoorten en meer dan 10.000 plantensoorten. Leguanen, luiaards, vlinders, jaguars, rode kikkers, toekans en schildpadden noemen deze parken hun thuis. Een Walhalla voor natuurliefhebbers. De parken zijn voor de sportieve reiziger op verschillende manieren te ontdekken. Van kanoën tot wandelen, raften, vissen, duiken of fietsen.

La Amistad National Park: avontuur in het regenwoud

La Amistad National Park mag zich al sinds 1983 een UNESCO Werelderfgoed plaats noemen. Het park grenst samen met de gedeelde bergketen Talamanca aan Costa Rica. In de provincies Bocas del Toro en Chiriquí, rekent het park maarliefst 207.000 hectare regenwoud. In Bocas del Toro kan je heerlijk vissen, kanoën en vogels spotten. De enorme biodiversiteit en hoogteverschillen van Chiriquí lenen zich bij uitstek voor raften en hiken. Tijdens de korte maar pittige hikes van La Cascada en El Retoño, die je op een hoogte van 2.000 meter brengen, zie als je geluk hebt de prachtige Quetzal vogel.

Darién National Park: het orchidee paradijs

Aan de andere grenszone bevindt zich het enorme Darién National Park. Darién is het grootste Nationale Park van Panama en daarmee het grootste beschermde natuurgebied van Midden-Amerika en de Cariben. Met haar 579.000 hectare moerassen en tropisch regenwoud kenmerkt Darién de aanzet van het Amazone regenwoud. De ecologische rijkdommen en biodiversiteit van het gebied staan sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De inheemse Embera, Wounaan en Guna Yala Indianenstammen delen hun grondgebied met 450 verschillende vogelsoorten en 40 orchideesoorten. Cultuur en natuur komen samen in dit gebied. Een park om niet snel te vergeten.

Coiba Island National Park: schildpadden, walvissen en dolfijnen

Coiba eiland ligt in de Grote Oceaan en omvat een van de grootste koraalriffen in de Grote Oceaan. Het eiland ligt op de migratieroute van walvissen en dolfijnen en zeeschildpadden leggen hun eieren op de omgelegen stranden. De 270.000 hectare van het park bestaat niet alleen uit Coiba eiland, maar ook uit 38 kleinere eilanden en een gedeelte van de oceaan. Coiba is sinds 2005 onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sindsdien een natuurlijk laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek. Plan je een bezoek aan het eiland? Ga dan bijvoorbeeld sportvissen, surfen, duiken of vogels spotten om het beste van de regio te beleven.

Van en naar Panama

KLM vliegt zeven keer per week rechtstreeks naar Panama City, binnen 11 uur. Diverse luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld Delta, United en Continental airlines) vliegen op Panama City met één overstap.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Panama

 

Reviews lezen over Panama

Meer informatie over Panama vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Panama. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Panama met Skyscanner

Kaart van Panama

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.