Rotterdam 2040 van Gyz La Rivière in première

Rotterdam 2040, de langverwachte nieuwe film van kunstenaar Gyz La Rivière beleeft haar première op donderdag 16 mei in Theater Maas (het voormalige Lantaren/Venster). “Je kan niet vooruit zonder achterom te kijken” is het uitgangspunt van zijn 95 minuten durende film. In een energieke mengeling van feiten, fictie en futurisme schetst Gyz La Rivière hoogte- en dieptepunten in de ontwikkeling van de stad Rotterdam. Van zaterdag 18 mei tot en met zondag 16 juni is de film te zien in TENT.

tent_rotterdam_logo

Rotterdam 2040

Rotterdam 2040 is geen feitelijke documentaire, maar een film waarin La Rivière zijn persoonlijke visie presenteert op de ontwikkeling van Rotterdam van voor het bombardement tot het jaar 2040, 100 jaar na het bombardement en het 700-jarige bestaan van Rotterdam. Zo pleit hij voor een explosieve groei van bewoners in Rotterdam, toont hij aan dat grote delen van Rotterdam niet zijn verwoest door het bombardement maar door onze eigen handen, en neemt hij oude utopische ideeën over de stad Rotterdam onder de loep. Met archiefmateriaal, nieuw beeld en La Rivière zelf als voice-over weet hij in 95 minuten iedere kijker verliefd te laten worden op zijn lievelingsstad. De film is het tweede hoofdstuk van een langdurige onderzoek naar de geschiedenis van Rotterdam. De voorstudie resulteerde in het boek Rotterdam 2040, verschenen in 2010.

La Rivière is een multidisciplinaire kunstenaar die de grenzen van de kunst opzoekt door verbindingen te zoeken met massamedia en populaire cultuur in video-, installatie- en performancekunst. In zijn werk heeft Rotterdam vaak de hoofdrol. La Rivière verbeeldt de grootstedelijke problematiek van zijn thuisbasis in energieke kunstprojecten en publicaties.
Een overzicht van het werk Gyz La Rivière was eerder in TENT te zien in de tentoonstelling van de genomineerden voor de Dolf Henkes Prijs 2012. De jury onder leiding van Joop van Caldenborgh riep La Rivière uit tot winnaar vanwege zijn verbondenheid met de stad en het aanstekelijk enthousiasme waarmee hij zijn multidisciplinaire kunst maakt.

Over Gyz La Rivière

Gyz La Rivière (1976, Rotterdam) studeerde in 2000 af aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam. Hij exposeerde onder meer in Municipal Gallery Arsenal, Poznan, Polen (2007), Kunstraum Niederoesterreich, Wenen, Oostenrijk (2008), Co-Prosperity Sphere, Chicago, USA (2009), Gallery Sinne, Helsinki, Finland (2011) en de Kunsthal (2012) in Rotterdam. In 2011 won hij de Lof der Zotheidspeld van het Comité Erasmus. La Rivière publiceerde ondermeer de boeken 13 minuten (2012), Pschorry! (2012), Eksit Courant (2011), Jan Hart (2008) en flyer’dam (2007). In 2009 regisseerde hij de film 12, a film about the Fret Click over een Rotterdamse vriendengroep. Zijn werk is opgenomen in diverse particuliere verzamelingen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Rotterdam

 

Reviews lezen over Rotterdam

Meer informatie over Rotterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Rotterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van TENT te Rotterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.