Koninginnedag vier natuurlijk in… Den Haag!

Wanneer de massa zich op 30 april naar de hoofdstad begeeft, kun je ook kiezen voor een Koninginnedag in de hofstad. Hier wordt het feest in stijl gevierd, met tal van activiteiten naar ieders interesse: van een bezoek aan de Oranjezaal van Huis ten Bosch op ware grootte in de Grote Kerk tot de traditionele Koninginnekermis op het Lange Voorhout. De woonplaats van de Royals ervaren? Kom dan met Koninginnedag naar Den Haag.

Koninginnedag 2013 Den Haag

Koninginnedag 2013 Den Haag

In Den Haag vier je deze bijzondere dag op een haast intieme manier in een stad waar het na het festival Life I Live op de avond van 29 april rustig en gemoedelijk toeven is. De stad komt bij van het feestgedruis en maakt zich op voor de komst van een nieuw Koningspaar. Een ideaal moment voor een ontdekkingstocht door de historische binnenstad.

Inhuldiging

Echte koningsgezinden hoeven ook in Den Haag niets te missen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Pathé Buitenhof is de enige bioscoop in Nederland waar de ceremonie live op een bioscoopscherm kan worden gevolgd. De bioscoop herstelt hiermee een oude traditie in ere. Vroeger was hier het Polygoon Journaal te zien dat veelvuldig verslag deed van historische gebeurtenissen. De bioscoopzaal gaat om 13.30 uur open, de vertoning begint om 14.00 uur. De toegang is gratis, maar je moet wel een kaartje afhalen bij de kassa van Pathé Buitenhof.

Gezelligheid en sfeer

Voor diegenen die de gezelligheid en de sfeer op Koninginnendag in de Hofstad willen proeven zijn er tal van mogelijkheden: een wandeling door het Hofkwartier met veel gezelligheid in de Molenstraat of een sfeervolle picknick in de Paleistuinen, vlak achter Paleis Noordeinde.

Koninklijke rondtour

Een Koninklijke rondtour is ook mogelijk:

Vorstelijk varen

De Willemsvaart biedt deze dag bijzondere vaarten, die langs het hofkwartier, Prinsestraat, en Koningskade voeren.

In een koets

Een stad leer je op heel andere wijze ontdekken in het tempo van een paard. Deze rit met koets brengt je langs verschillende Koninklijke hotspots als Paleis Noordeinde, de Koninklijke stallen en het Lange Voorhout.

Historische tram

Speciaal op Koninginnedag trekt de historische tram er op uit voor een heuse Koninginnerit. Tussen 12.00 en 17.00 uur.

Rondje 200 jaar Koninkrijk

Of een ludieke busrit dwars door Den Haag. De rit start op Plein 1813 waar 200 jaar geleden het Koninkrijk ‘geboren’ is en voert langs paleizen en alles Koninklijk predikaat.

Koninklijke kunst, cultuur en vermaak

Wat is een koninginnedag zonder een goede dosis kunst, cultuur en amusement? Ook dit jaar hebben verschillende instellingen hun best gedaan om deze dag nóg een beetje spannender te maken.

Replica Oranjezaal in de Grote Kerk

De Huygenstentoonstelling in de Grote Kerk is een historische belevenis. De Oranjezaal uit Paleis Huis ten Bosch is er op ware grootte nagebouwd, een onbetwist hoogtepunt van Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Constantijn Huygens had een grote rol in het ontwerp en de totstandkoming van dit voorbeeld van culturele begaafdheid.

Koninginnekermis

Gezinnen met kinderen vinden hun Koninklijk vermaak op de Koninginnekermis die traditiegetrouw op het Lange Voorhout staat. Tussen het oude werkpaleis van Koningin Emma, de eeuwenoude lindebomen en het beroemde hotel Des Indes staan de attracties opgesteld. Nergens in Nederland staat een kermis op zo’n prachtige plek.

Koninginnedagconcert met Carel Kraayenhof

Een mooie afsluiting van de dag is het bijzondere concert van het Residentie Orkest dat volledig in het teken staat van de troonswisseling. Tijdens het concert ‘Leve de Koning’ staan ruim 100 kinderen centraal die muziek maken en het winnende verhaal uit hun verhalenwedstrijd ‘ De Koning en ik’, wordt voorgelezen. Met medewerking van bandoneon speler Carel Kraayenhof.

Een andere keer Den Haag bezoeken?

Wel de hofstad leren kennen maar al plannen op 30 april? Kom gedurende de zomermaanden en bewonder de vele paleizen, loop de speciale Koninklijke shoppingroute, wandel de speciale Koninklijke tour, boek een Gouden koets of bekijk een replica van de Oranjezaal in de Grote Kerk. Kijk voor alle Koninklijke tips op

http://www.denhaag.nl/home/bezoekers/koninklijk-Den-Haag-1.htm

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Den Haag

 

Reviews lezen over Den Haag

Meer informatie over Den Haag vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Den Haag. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Den Haag

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.