Limburgse fruitstreek dit weekend in bloei

We hebben er dit jaar heel lang op moeten wachten, maar ze kunnen nu ieder ogenblik openspringen: de miljoenen bloesems die de Limburgse fruitstreek weer in een golvende bloemenzee omtoveren. Vanaf dit weekend begint de bloei en kunnen we er ook voluit van genieten. De vakantiemakers in Haspengouw verlengen hun bloesemactiviteiten en organiseren zelfs extra vuurpottenwandelingen, rondleidingen in fruitveilingen, wijnterrassen enz.

bloesems-limburg

Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens:

Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van vele toeristen. Tijdens de bloesemperiode ontvangt de fruitstreek gewoonlijk meer dan 100 000 bezoekers en vakantiegasten. Voor de lokale toeristische ondernemers is het altijd afwachten hoe de natuur evolueert. Dankzij hun flexibiliteit en inzet kunnen de bezoekers volop meegenieten van de bloesems en alles wat erbij hoort.

Bloesemmeter toont hoe ver de bloesems staan


De voorbije week verschenen hier en daar al de wat bloesems aan bijvoorbeeld pruimen en vroege kersenrassen. Maar de ‘explosie’ van fruitbloesems begint vanaf dit weekend. De bloesem van de perenlaagstam en de kersen, die massaal in de Limburgse fruitstreek staan aangeplant, staat nu in witte knop, en dan weten we dat we dit weekend de eerste bloesemweelde mogen verwachten. De appels volgen dan een 10 tal dagen later, waarmee de bloei van Haspengouw compleet zal zijn.

Benieuwd hoe ver de bloesemknoppen van de verschillende fruitsoorten staan? Volg de bloesem- en fruitmeter op www.toerismelimburg.be.Bloesemactiviteiten worden verlengd

Door de aanhoudende koude, is de bloei zowat 2 weken later dan gebruikelijk. De vele bloesemactiviteiten die de toeristische diensten in Haspengouw ieder jaar tijdens de maand april organiseren, kwamen dit jaar dus te vroeg.
Daarom hebben de deelnemende fruitgemeenten besloten om aan de Bloesemmaand april een vervolg te breien.

Sint-Truiden verlengt de bloesemactiviteiten tot en met 5 mei, bevestigt Hilde Vautmans, schepen van Toerisme:

De fruittoerbus, die in mei enkel op zaterdag door het Haspengouwse fruitlandschap rijdt, zal ook nog tijdens de eerste week van mei elke dag rondritten maken. Op woensdag- en vrijdagavond zijn er extra vuurpottenwandelingen. En in fruitbedrijven zijn er tot 5 mei elke dag extra gratis rondleidingen om 14, 15 en 16 uur. Over een eventuele verlenging van de bloesemlounge zijn er nog onderhandelingen.

Ook Toerisme Borgloon organiseert in mei bijkomende fruitactiviteiten, naast de opendeurdagen die al iedere meidag (uitgezonderd op zondag) gepland waren. Op wijndomein Cohlenberg zijn er wijnterrassen op de vrijdagen 3 en 10 mei, op de zaterdagen 4 en 11 mei en op de zondagen 5 en 12 mei, van 14 tot 18 uur. Fruitstreek feest tot aan de herfst

Het bloesem- en fruitprogramma in Haspengouw loopt nog tot en met oktober, als de appelen, peren en druiven geplukt worden. Je kan er onder meer genieten van allerlei fruitige activiteiten, zoals:

  • Gratis geleide bezoekjes aan fruitbedrijven, veilingen en dit jaar ook 7 wijndomeinen
  • Feeërieke nocturnes tussen vuurkorven in de boomgaard
  • Georganiseerde fruitwandelingen en fruitfietstochten doorheen het fruitige landschap
  • Rondritten door het fruitlandschap enz.
  • Proeven van streekproducten in 42 horecazaken
  • En zo meer

Op 7 plekken in Haspengouw kun je dit jaar kant-en-klare picknickmanden bestellen en afhalen. Onder meer op de startplaatsen van fruitwandelingen en fietslussen vind je belevingsvolle picknickplaatsen met dat extraatje. 


Voor meer informatie:

  • De Fruitbrochure (gratis) bevat voor het eerst zowel het bloesem- als het oogstprogramma (in een uitneembare overzichtskalender, van april tot en met november) en geeft je alle praktische info over de vele fruitige activiteiten.
  • De thematische Fruitfietskaart (2 euro) ‘Fietsen door fruitig Haspengouw van bloesem tot oogst’ geeft een selectie van de vijf mooiste knooppuntenroutes door de fruitstreek.
  • Selecteer op www.toerismelimburg.be via de handige online fruitkalender jouw fruitige events op maat, kies een vakantieuitbating tussen de boomgaarden uit en stel jouw eigenzinnige fruitvakantie samen!
  • Volg de actuele stand van de bloesems en daarna de ontwikkeling van de verschillende fruitsoorten op de voet via de bloesem- en fruitmeter op www.toerismelimburg.be.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Limburg

 

Reviews lezen over Limburg

Meer informatie over Limburg vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Limburg. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Limburg met Skyscanner

Kaart van Limburg

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.