Canadese jongeren en veteranen Waal over

Op zondagochtend 28 april steken ruim 100 Canadese jongeren, oorlogsveteranen en leden van een Canadese Pipes & Drums band bij Nijmegen de Waal over met een militair landingsvaartuig. Deze bijzondere oversteek is onderdeel van de Frank Graham Cycle Liberation Tour 2013, een initiatief van het Canada Comité Markelo ‘Welcome Again Veterans’. In een week tijd fietsen de jongeren van Normandië naar Markelo. De bijzondere Waaloversteek wordt hen aangeboden door de Stichting Liberation Route Europe, LiberationTour en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN). Eén van de aanwezigen is oorlogsveteraan Frank Graham.

Nationaal Bevrijdingsmuseum - Groesbeek

Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek

Programma

Als eerbetoon aan de bevrijders fietsen ruim 100 Canadese jongeren in een week van Normandie naar Markelo. Op vrijdag 26 april bezoekt de groep het Oorlogsmuseum Overloon om daarna te overnachten in Van der Valk Hotel Cuijk. Het weekeinde wordt vervolgens doorgebracht in Resort De Zeven Heuvelen in Groesbeek. Op zaterdagmorgen volgt een bezoek aan het Airborne Museum ‘Hartenstein’ en de John Frostbrug, de dag wordt afgesloten in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. De groep vertrekt zondagochtend in alle vroegte naar de Nijmeegse Waalkade. Daar wordt met een militair landingsvaartuig de Waal overgestoken. Zo herdenken de Canadezen de heroïsche Waaloversteek waarmee geallieerde troepen op 20 september 1944 onder zwaar vijandelijk vuur de Waalbrug veroverden. Dit indrukwekkende verhaal is gratis te beluisteren op www.liberationroute.com (luisterplek 17).

Tussen 9.15 en 12.00 uur varen de Canadese jongeren en oorlogsveteranen vanaf de Waalkade naar Lent. Hier bezoeken zij het strand waar bijna 70 jaar geleden de geallieerden hun gevecht voerden na hun Waaloversteek. Na de Waaloversteek keert de groep terug naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 voor een gezellige ‘meet & greet’ met de Markelose gastgezinnen waarbij ook de burgemeester van Groesbeek, Harry Keereweer, aanwezig is.

Frank Graham

Eén van de in Nijmegen aanwezige Canadese bevrijders is Frank Graham uit Midland Ontario. Hij is niet alleen naamgever voor de bijzondere fietstocht, maar ook een groot inspirator voor de jeugd. Hij noemt zichzelf geen held en vertelt aan jongeren dat hij tijdens zijn bevrijdingstocht via Afrika, Sicilië, Italië, Frankrijk, België en Nederland vaak bang was geweest. En hoe belangrijk het was om voor de vrijheid te strijden. In Nijmegen raakte Frank ernstig gewond en kwam er een einde aan zijn bevrijdingstocht.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nijmegen

 

Reviews lezen over Nijmegen

Meer informatie over Nijmegen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nijmegen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nijmegen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.