Current Values lezingen TENT Rotterdam

In de derde aflevering van Current Values, licht filosoof Sjoerd van Tuinen toe hoe menselijke emoties invloed hebben op economische overwegingen en verklaart kunstenaar Antonia Hirsch de invloed van sociale relaties op geldelijke transacties. Is waarde alleen in geld uit te drukken of zijn er ook andere mogelijkheden? Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van waarde? Hoogleraar systeemfysiologie Maarten Frens spreekt een column uit over de fysiologische basis van menselijk gedrag en kunstenaar Hester Scheurwater vertelt hoe zij haar geld verdient.

Current Values

Current Values

Onderwerpen

Filosoof Sjoerd van Tuinen zal onder andere spreken over de economie van overvloed en verspilling en de rol van menselijke emoties als verlangen hierin. Hij geeft een lezing over de waarde van waarden en hoe menselijke emoties invloed hebben op economische overwegingen. Kunstenaar Antonia Hirsch introduceert het begrip ‘Intangible Economies’ waarin ze de meetbaarheid van de waarde van persoonlijke relaties onderzoekt en uitgaat van een ‘economie’ van emoties. Ze bespreekt hoe de waarde van niet-meetbare zaken uitgedrukt en bepaald kan worden. Rotterdamse hersenprofessor Maarten Frens spreekt een column uit over neuro-economie: de wetenschap die psychologie en economie combineert en processen in het brein bestudeert bij het afwegen van beslissingen, inschatten van risico’s en interactie met anderen. In de videorubriek ‘Hoe verdien jij je geld?’ komt de Rotterdamse kunstenaar Hester Scheurwater aan het woord over haar kunstenaarspraktijk, waarin zij de rol van de vrouw als lustobject onderzoekt en bekritiseert. Scheurwater vertelt hoe zij haar financiën regelt en hoe deze worden beïnvloed door verlangen.

Over de sprekers op 24 april:

Sjoerd van Tuinen is universitair docent Filosofie van Mens en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en coördinator van het Centre for Art and Philosophy (EUR). In het kader van een Veni onderzoeksproject ontwikkelt hij een nieuwe benadering voor het ethisch- politieke probleem van ressentiment, wrok ontstaan uit macht en tot uitdrukking komend in een vergissing in waarden. Van Tuinen specialiseert zich naast filosofie in cultuursociologie, esthetiek en sociale en politieke theorie. Hij schreef het boek ‘Sloterdijk. Binnenstebuiten denken’ (2004) en publiceerde meerdere artikelen waaronder ’Overvloed’(2012).

Hester Scheurwater is Rotterdams beeldend kunstenaar. In haar zelfportretten en video’s onderzoekt en bekritiseert zij de vrouw als lustobject. Zij fotografeert zichzelf in haar privéomgeving, in uitdagende posities, en plaatst deze beelden vervolgens op Facebook. Haar films en video-installaties zijn internationaal getoond in musea, galeries en kunstbeurzen zoals Light Industry New York (2009) en Villa Elisabeth Berlijn (2011). In Rotterdam was haar werk o.a. te zien bij Roodkapje (2010), Galerie Frank Taal (2012), en RE:Rotterdam(2013).

Antonia Hirsch is kunstenaar en schrijver en gevestigd in Berlijn. In haar werk onderzoekt zij hoe je persoonlijke ervaringen kan afzetten tegen gestandaardiseerde meetsystemen, zoals tijd, valuta of het metrieke stelsel. Momenteel onderzoekt ze de meetbaarheid van de waarde van persoonlijke relaties. Het werk van Hirsch is wereldwijd getoond in ondermeer ZKM | Museum of Contemporary Art, Karlsruhe (2011), Biënnale van Istanbul (2007), Or Gallery Berlin (2012), Republic Gallery Vancouver (2013), Ludlow 38, New York (2012).

Maarten Frens is hoogleraar systeemfysiologie aan de afdeling neurowetenschappen van het Erasmus MC in Rotterdam en hoofd van de Dutch Neurofederation dat zich toelegt op neurologisch onderzoek en onderwijs in Nederland. Voor het honours-programme van de EUR geeft hij momenteel een cursus neuro-economie. Frens richt zich op de vraag hoe mensen motorisch leren en welke mechanisme de mens hiervoor heeft. Frens schreef onder andere ‘Synesthesie: Kleuren horen, klanken zien’ (2003), ‘De grootsheid van de kleine hersenen’(2006) en het kinderboek ‘Ik zie, Ik zie wat ik niet zie’ (2006).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Rotterdam

 

Reviews lezen over Rotterdam

Meer informatie over Rotterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Rotterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Rotterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.