‘Mummiekisten van de Amon-priesters’

Op 20 april opent in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’. Die vertelt het intrigerende verhaal van de dienaren van de Amon-tempels in Thebe (Egypte) en de restauratie van hun kleurrijke beschilderde mummiekisten. Op dinsdag en donderdag zijn restauratoren in de tentoonstelling live aan het werk, en beantwoorden vragen van bezoekers. De tentoonstelling is te zien tot en met 15 september. Meer informatie staat op www.rmo.nl

Restauratie Rijksmuseum van Oudheden

Restauratie Rijksmuseum van Oudheden

Expositie

Mummiekisten van de Amon-priesters’ neemt bezoekers mee naar het oude Egypte in de periode 1070-945 v.Chr., de nadagen van het Nieuwe Rijk. Dit was een periode van machtsstrijd en sociale wanorde. De eeuwenoude monumentale begraafplaatsen waren niet langer veilig en vielen ten prooi aan plunderaars. De Amon-priesters van Thebe begroeven hun overledenen daarom in de onopvallende, ondergrondse galerijen van Bab el-Gasus (‘de deur van de priesters’).In 1891 werden daar 153 sets houten mummiekisten gevonden, met spectaculaire beschilderingen. Twee jaar later kwamen de kisten terecht in musea over de hele wereld. Onder andere in het Rijksmuseum van Oudheden. Die Leidse mummiekisten zijn nu te bewonderen, samen met papyri met religieuze teksten, een unieke bronzen priesteres en tempelattributen die de tempelrituelen en het leven van de priesters illustreren. Foto’s, aquarellen en correspondentie geven een beeld van de ontdekking van het graf en de aankomst van de kisten in Leiden. Blikvangers in de expositie zijn twee mummiekisten uit de Vaticaanse Musea en het Louvre; die behoren tot de mooiste ter wereld.

De tentoonstelling heeft speciale aandacht voor de actuele restauratie van de kisten; veel kisten uit Bab el-Gasus verkeren momenteel in slechte conditie. De verf bladdert af en de kleuren zijn vervaagd. Met het internationale ‘Vatican Coffin Project’ bundelen de Vaticaanse Musea, het Louvre en het Rijksmuseum van Oudheden hun krachten en expertise om de mummiekisten met de modernste technieken te onderzoeken en restaureren. Bezoekers kunnen dit restauratietraject volgen op film en foto’s en een kijkje nemen bij de restauratoren die in de tentoonstelling aan het werk zijn. Ook is er het boekje ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’ (€9,95 in Museumshop). Het museum kan de restauratie van de mummiekisten realiseren dankzij de jaarlijkse steun van de BankGiro Loterij.

Als extra’s worden bij de tentoonstelling diverse lezingen, rondleidingen en workshops georganiseerd. Voor de liefhebber zijn er het seminar ‘Restauratie van Egyptische mummiekisten’ (4 juni, i.s.m. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amsterdam) en de internationale ‘First Vatican Coffin Conference’ in Rome (19-22 juni, i.s.m. de Vaticaanse Musea en het Louvre).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Leiden

 

Reviews lezen over Leiden

Meer informatie over Leiden vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Leiden. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Leiden

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.