Historische diensten in Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen besteedt in 2013 aandacht aan immaterieel erfgoed en staat daarbij stil bij de kerkgang. Nog niet zo lang geleden was de zondag een rustdag of de dag des Heren en daarmee de enige dag dat er niet gewerkt werd. Bezoekers van kerken in het voormalige Zuiderzeegebied kleedden zich in de beste kleren, de ‘pronkdracht’. Het hoofd werd bedekt met een kap, hul of hoed. De dienst was ter bezinning, maar het naar de kerk gaan was een belangrijke sociale ceremonie waar men elkaar ontmoette en waarbij het ging om zien en gezien worden.

zuiderzeemuseum-enkhuizen-organiseert-historische-kerkdiensten

De traditionele samenkomst wordt zo nauwkeurig mogelijk nagespeeld. Er worden teksten voorgedragen en een kerkcollecte gehouden. Al staande zingen de kerkbezoekers diverse liederen. Na afloop wordt er nagepraat over de dienst en het dagelijkse leven.

Elke tweede en vierde zondag van de maand

Elke tweede en vierde zondag van de maand mogen bezoekers van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen aansluiten bij een kerkdienst. In de kapel op het buitenmuseum organiseren elf klederdrachtgroepen uit de Zuiderzeeregio twee diensten per dag. Om 13.30 en 14.40 uur luiden de kerkklokken en lopen de mensen in hun beste kleren naar de kerk. Bij binnenkomst ontvangen de aanwezigen het kerkboekje. In de kapel start de organist zijn orgelspel, waarna de dienst begint.

Programma kerkgangen

 • 14 april Bolsward
 • 28 april Dokkum
 • 9 juni Terschelling
 • 23 juni Texel
 • 14 juli Volendam
 • 28 juli Zaanstreek
 • 11 augustus Huizen
 • 25 augustus Schagen
 • 8 september Spierdijk
 • 13 oktober West-Friesland
 • 27 oktober Schokland

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Enkhuizen

Meer informatie over Enkhuizen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Enkhuizen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Enkhuizen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.