Historisch Museum: Huygens rond de Hofvijver

Van 25 april t/m 8 september organiseren Museum Bredius en het Haags Historisch Museum de gezamenlijke presentatie Huygens rond de Hofvijver. In het Haags Historisch Museum is een speciaal Huygens-spoor door de vaste opstelling uitgezet en Museum Bredius besteedt in een tentoonstelling aandacht aan Constantijn Huygens (1596-1687) als kunstkenner en verzamelaar. Huygens rond de Hofvijver sluit aan bij de Huygens-tentoonstelling in de Grote Kerk in Den Haag.

portret-constantijn-huygens-en-zijn-vijf-kinderen

Constantijn Huygens

Het Haags Historisch Museum besteedt aandacht aan Constantijn Huygens’ band met Den Haag, zijn liefde voor zijn geboortestad, zijn betrokkenheid bij verschillende Haagse bouwprojecten en zijn contacten met de Oranjes. Hoogtepunt is het schilderij van Adriaan Hanneman, Portret van Constantijn Huygens en zijn vijf kinderen dat het museum momenteel in bruikleen heeft van het Mauritshuis. In het nabijgelegen Museum Bredius is een tentoonstelling te zien over Huygens als kunstkenner en verzamelaar. Er zijn meer dan 30 werken te zien van kunstenaars met wie Huygens in contact stond of over wie hij heeft geschreven, onder wie Rembrandt en Lievens, Gerrit van Honthorst, Jan van Goyen en Daniël Seghers. Er worden twee schilderijen getoond die ooit deel uitmaakten van Huygens’ privé-verzameling.

Combiticket en wandeling

Een speciaal Huygens rond de Hofvijver combiticket is verkrijgbaar in de musea voor slechts € 10, inclusief entrees tot de beide musea, een catalogus, gratis koffie/thee bij een lunch in de Posthoorn en een handzame wandelroute door het centrum van Den Haag, gebaseerd op Huygens’ poëziebundel Stemmen van Den Haag. De wandeling kan ook los worden aangeschaft in de museumwinkel (€ 1,50).

Activiteiten en educatie

Onder leiding van een gids kunnen beide presentaties bezocht worden:
Op 12 mei, 30 mei, 16 juni, 27 juni, 14 juli en donderdag 25 juli, telkens van 14.00 tot 15.30 uur (Prijs € 10,-, reserveren verplicht via tel. 070 312 30 65 of educatie@haagshistorischmuseum.nl). Voor bovenbouwklassen van havo en vwo is een educatief programma samengesteld. Kijk op www.haagshistorischmuseum.nl/educatie voor het volledige aanbod.

Boek Stemmen van Den Haag

Frans Blom (Huygenskenner) en Ilja Leonard Pfeijffer (dichter) vertaalden Huygens’ 150 Latijnse gedichten over de straten en monumenten van de Haagse binnenstad naar hedendaags Nederlands. In het boek Stemmen van Den Haag presenteren de Hofvijver, het Binnenhof, het Voorhout en vele andere straten en monumenten zich op hun best. Verkrijgbaar in o.a. de museumwinkel (€ 19,95).

Huygens rond de Hofvijver vindt plaats in het kader van het Huygensjaar 2013, waarin de Grote Kerk van 25 april t/m 28 augustus een tentoonstelling organiseert over Constantijn en Christiaan Huygens, twee hele bijzondere mannen uit de Gouden Eeuw. Terwijl vader Constantijn als secretaris van de Prinsen van Oranje een van de architecten was van de groei en bloei van de Republiek, ontwikkelde zoon Christiaan zich tot een van de grootste wetenschappers van ons land.
Meer informatie: www.huygenstentoonstelling.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Den Haag

 

Reviews lezen over Den Haag

Meer informatie over Den Haag vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Den Haag. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Den Haag

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.