Eerste Zuid-Afrika Media Awards groot succes!

De eerste Zuid-Afrika Media Awards voor de drie beste publicaties over Zuid-Afrika zijn gistermiddag uitgereikt in EYE Filmmuseum, Amsterdam. De drukbezochte uitreiking werd bijgewoond door Dhr. Thulani Nzima, CEO van South African Tourism. Uit 63 aanmeldingen werden drie gelukkige winnaars gekozen in de categorieën print, online en reisfotografie. Naast een speciaal in Zuid-Afrika ontworpen award winnen zij een droomreis naar Zuid-Afrika.

allereerste-zuid-afrika-media-awards-groot-succes

Verrassende inzendingen

De vakjury was blij verrast door het aantal inzendingen en had een schone taak aan het beoordelen van alle 63 publicaties. De gehanteerde criteria waren simpel: de publicatie moet je zin geven naar Zuid-Afrika te reizen, een originele of verrassende invalshoek bevatten, informatief en van hoog niveau zijn.

Winnaars

De drie winnaars van de Zuid-Afrika Media Awards zijn:
Beste online artikel: Andel de Haan met haar blog Andel’s Anders: Wonderlijk Wakker Worden. De jury roemde Andel’s humoristische verslag; geschreven in een goed tempo en de persoonlijke touch geeft een perfecte momentopname, als lezer heb je het gevoel dat je er bij bent. Daarnaast geeft ze gevarieerde en gedetailleerde informatie. Andel deed vorig jaar mee aan de actie ‘Op reis met een reisjournalist’ van Corno van den Berg en heeft dus in korte tijd laten zien dat zij de kneepjes van het vak beheerst. Andel was compleet verrast en nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst.

Beste reisfotografie: Frits Meyst voor Kampeer & Caravan Kampioen. Frits heeft het artikel voorzien van veelzijdig beeld, met goede invalshoeken en mooie belichting. Een echte ‘taste of South Africa’. Helaas was Frits zelf niet aanwezig. Het lot van een reisfotograaf: hij was op pad! Maar hoofdredacteur Ed Lodewijks nam de award voor Frits in ontvangst en gaf aan dat hij door deze onderscheiding gesterkt is in zijn keuze voor Frits als fotograaf.

Beste print artikel: Jack Meijers voor More than Classic en Eigen Huis & Interieur. De jury was overweldigd door het totaalplaatje geleverd door Jack Meijers en fotograaf James Stokes. De heren maakten een artikel voor More Than Classic en tevens een uitgebreide Zuid-Afrika special voor Eigen Huis & Interieur van totaal 108 pagina’s. De verschillende artikelen kan je niet anders dan als een geheel zien, aldus de jury. De gebruikte invalshoeken zijn divers en verrassend; interviews met inspirerende designers en Kaapstad belicht vanuit een ander perspectief. De conclusie van de voltallige jury luidde dan ook: we willen NU naar Zuid-Afrika! Jack nam de prijs met grote vreugde in ontvangst. Hij vertelde naderhand dat hij destijds vertrok op reis naar Zuid-Afrika en niet goed wist wat te verwachten. Na anderhalve week kwam hij compleet overweldigd terug, boordevol inspiratie. Zo werd het artikel dat 12 pagina’s zou zijn uiteindelijk een Zuid-Afrika special met meerdere artikelen, interviews en katernen.

Jury team

Drie experts op gebied van reisfotografie en print- en online media hebben zich gebogen over de inzendingen. Harri Theirlynck, hoofdredacteur REIZEN Magazine, Tom van der Leij, prijzenwinnend reisfotograaf en Jeroen Waterreus van WaarBenJij.nu vormden de vakjury. De jury werd voorgezeten door Bangu Masisi, Country Manager South African Tourism Nederland en vice voorzitter Susan van Egmond, directrice van TMC, het PR bureau van South African Tourism. Anneli Bronkhorst, Zuid-Afrika expert en PR agent voor onder andere Cape Town Tourism en Eastern Cape Parks & Tourism was erelid.

Groei Zuid-Afrikaans toerisme

Dhr. Thulani Nzima, CEO van South African Tourism, hield een inspirerende speech voorafgaand aan de uitreiking. Hij vertelde over de positieve groei van toerisme naar Zuid-Afrika. De cijfers voor 2012 worden volgende week bekend gemaakt en nu is al te zeggen dat deze cijfers de voorgaande jaren groots zullen overtreffen. Ondanks de financiële crisis is ook vanuit Nederland een groei te zien. Dhr. Nzima benadrukte hoe bijzonder hij het vindt dat een klein land als Nederland toch vierde op de lijst staat qua inkomend toerisme voor Zuid-Afrika.

Bijeenkomst

Gastvrouw Aldith Hunkar zorgde voor een prettig verloop van de middag. Zij vond het met name leuk om kort in gesprek te gaan met CEO Dhr. Thulani Nzima, die enthousiast vertelde over zijn band met Nederland. Hij woonde hier vier jaar tijdens zijn aanstelling als General Manager van South African Airways Benelux, ruim tien jaar geleden. Na de uitreiking werd een informele borrel met Zuid-Afrikaans tintje gehouden met een sfeervolle muzikale bijdrage van zangeres Nonhle Beryl.

Bangu Masisi, directrice South African Tourism Nederland

De Zuid-Afrika Media Awards zijn in het leven geroepen als blijk van waardering voor hoogstaande reisjournalistiek. Wij zijn blij met de goede samenwerking die we hebben met de Nederlandstalige media en kijken uit naar een succesvolle tweede editie van de Zuid-Afrika Media Awards volgend jaar.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zuid-Afrika

 

Reviews lezen over Zuid-Afrika

Meer informatie over Zuid-Afrika vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zuid-Afrika. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Zuid-Afrika met Skyscanner

Kaart van Zuid-Afrika

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.