Entree Zuiderzeemuseum slechts 1 euro

Op 6 & 7 april organiseert de Nederlandse Museumvereniging voor de 32e keer het Museumweekend. Voor toegang tot het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen betalen bezoekers dit weekend daarom slechts €1,-. Onder het thema Doe een museum biedt het buitenmuseum veel activiteiten. Speel vergeten Hollandse spelletjes, sla een springtouw en ontmoet verschillende historische personages. In het atrium van het binnenmuseum is de onlangs in Enkhuizen opgegraven crucifix uit 1450 te zien.

vissen-naar-verhalen-zuiderzeemuseum

In totaal doen meer dan 500 musea in heel Nederland mee aan het Museumweekend. Op deze manier maken ieder jaar duizenden bezoekers voor kennis met nieuwe musea.

Bijzondere vondst

Afgelopen week heeft Archeologie West-Friesland tijdens onderzoek langs de kade van de Oosterhaven in Enkhuizen een bijzondere crucifix gevonden. Het beeldje is negen centimeter hoog en beeldt een zogenaamde ‘calvarie’ uit. Dit is de kruisigingsscène van Jezus met aan weerszijden Maria en Johannes. De crucifix is vanaf 31 maart tot en met 7 april in het atrium van het binnenmuseum te bewonderen. Inwoners van Enkhuizen hebben gratis toegang tot deze ruimte. Het object is een bruikleen van de Provincie Noord-Holland.

Leren van bewoners

Onder de noemer Vissen naar verhalen leren bezoekers van de “bewoners” van het buitenmuseum wat mensen vroeger bezig hield. Voddenboer Evert heeft hulp nodig bij het uitzoeken, scheuren en wegen van de lompen. Vrouw Diender, een voormalig bewoonster van Schokland, is op zoek naar een nieuwe woonplaats. De dorpsomroeper vertelt wat er allemaal te beleven is en de dienstmeid laat zien hoe ze het huishouden runt. Ook bij de inwoners op de Urker bult gaan de handen uit de mouwen. Bij de kassa krijgen bezoekers een Zuiderzee Courant. Deze staat vol interessante artikelen over de personages, activiteiten en presentaties.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Enkhuizen

Meer informatie over Enkhuizen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Enkhuizen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Enkhuizen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.