Expositie Jordaanse beeldhouwer Amsterdam

Anees Maani, één van de bekendste beeldhouwers van Jordanië, exposeert zijn sculpturen van 25 maart tot en met 4 mei in Amsterdam. In 11 etalages van Stichting Kunsttraject, in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, zijn de kunstwerken zes weken lang dag én nacht te bewonderen voor het grote publiek. De collectie is geïnspireerd op natuurvormen, hun evolutie en de ontelbare archeologische schatten die Jordanië rijk is. Op 5 april wordt de expositie feestelijk geopend door wethouder Godfried Lambriex, gevolgd door een publieke rondleiding door Anees zelf.

beroemde-jordaanse-beeldhouwer-anees-maani-exposeert-in-amsterdam

Jordanië naar Amsterdam

Anees brengt Jordanië naar Amsterdam. De kunstenaar is in 1973 geboren in de Jordaanse hoofdstad Amman en studeerde twee jaar architectuur in Moskou. Zijn beeldhouwwerken ontstonden echter pas na terugkeer in eigen land. Tijdens lange trektochten door de bergen en woestijnen van Jordanië, ontdekte hij zijn voorkeur voor natuurlijke vormen en hun evolutie. Behalve in de natuur vond Anees, tijdens zijn ontdekkingstochten in eigen land, ook inspiratie in de menselijke cultuur. Zo zegt Anees:

Mijn werk is vaak gebaseerd op de vormen die mensen van oudsher hebben gebruikt. Oeroude vormen verwerk ik tot moderne beelden.

Expositie dag en nacht geopend

De expositie van Anees, in samenwerking met Stichting Kunsttraject, is zes weken lang dag én nacht toegankelijk voor iedereen. De sculpturen staan tentoongesteld in 11 etalages, verspreid over de Staatsliedenbuurt. De etalage-expositie is te bezichtigen via een sfeervolle wandelroute. Leuk voor een dagje uit, blokje om of een romantische avondwandeling.

beroemde-jordaanse-beeldhouwer-anees-maani-exposeert-in-amsterdam-1

Feestelijke opening

Op vrijdag 5 april om 16:30 uur organiseert Anees samen met Stichting Kunsttraject en de Jordan Tourism Board een officiële feestelijke opening. Godfried Lambriex, wethouder cultuur van Stadsdeel West, opent de expositie, waarna Anees alle geïnteresseerden persoonlijk zal rondleiden. De Jordan Tourism Board verzorgt tijdens deze bijeenkomst informatie over Jordanië voor iedereen die geïnteresseerd is in het land, vragen heeft of reisplannen.

Gids in Jordanië

Anees deelt zijn liefde voor de Jordaanse cultuur en natuur niet alleen via zijn sculpturen. Hij organiseert ook trektochten door de bergen en de uitgestrekte Wadi’s van zuid Jordanië, waarbij uiteraard de immense ruines van Petra nooit ontbreken. Een reis onder zijn leiding biedt een blik op Jordanië door de ogen van een kunstenaar met een passie voor zijn land. Ook heeft hij samen met familieleden ‘The Field Guide to Jordan’ uitgebracht; een compacte, mooie beschrijving van de Jordaanse geologie, cultuur, omgeving, flora en fauna. Deze gids is zowel verkrijgbaar in het Arabisch als het Engels.

Over Stichting Kunsttraject

Stichting Kunsttraject is een kunstenaarsinitiatief in Amsterdam, stadsdeel West. Kunsttraject verzorgt tentoonstellingen in etalages in de Staatsliedenbuurt en in de Zeeheldenbuurt. Daarnaast organiseert Kunsttraject projecten op het gebied van beeldende kunst, voornamelijk in stadsdeel West. Stichting Kunsttraject heeft Anees Maani uitgenodigd voor een tentoonstelling in de etalages van de Staatsliedenbuurt, omdat volgens haar zijn werk in al zijn abstractie een breed publiek weet te boeien. Het verwijst namelijk naar elementaire vormen die in alle culturen begrepen kunnen worden. Een boeiend aspect van zijn werk is bovendien dat het zowel geworteld is in de ‘westerse’ traditie (de abstractie), als in die van het oude Midden Oosten. Zo zijn de ruïnes van het antieke Petra een overduidelijke bron van inspiratie net als de oeroude idolen van Ain Gazal (de oudste afbeeldingen van menselijke gedaante).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.