Vissen naar verhalen in het Zuiderzeemuseum

Bezoekers van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kunnen van 30 maart tot en met 27 oktober in kennismaken met levendige geschiedenis onder de noemer ‘Vissen naar verhalen’. Zo kun je kennismaken met de bewoners van het Zuiderzeemuseum: de dorpsomroeper, de dienstmeid, de voddenboer, een voormalig bewoonster van Schokland en de Urker inwoners. Deze bewoners vertellen alles over het wonen, werken en keven van 1860 tot 1930. Je kunt onder andere zien hoe de dienstmeid de stoep schrobt, of luisteren naar de dorpsomroeper en kar van de voddenboer ontwijken.

Iedere bezoeker ontvangt bij binnenkomst een Zuiderzee Courant bij de kassa. Deze staat vol interessante artikelen over de personages, de historie van de Zuiderzee, tentoonstellingen, evenementen en nog veel meer. Een dagelijks ingevoegde pagina vermeldt alle actuele activiteiten en acties.

Gewoonten en tradities

In verschillende huizen en buurtjes van het buitenmuseum betrekken de personages het publiek bij de dagelijkse gang van zaken in het Zuiderzeedorp. Voddenboer Evert heeft hulp nodig bij het uitzoeken, scheuren en wegen van de lompen. Vrouw Diender, een voormalig bewoonster van Schokland, is op zoek naar een nieuwe woonplaats. De dorpsomroeper vertelt wat er allemaal te beleven is en de dienstmeid laat zien hoe ze het huishouden runt. Ook bij de bewoners op Urk gaan de handen uit de mouwen. De bewoners zijn mensen van nu die een historisch personage spelen. Ze gedragen zich zoals hun personages dat vroeger gedaan zouden kunnen hebben.

vissen-naar-verhalen-zuiderzeemuseum

Campagnebeeld

Het museum heeft speciaal voor het nieuwe seizoen een campagnebeeld laten maken door fotograaf Ruud Baan. Hierop zijn bekende Nederlanders Marly van der Velden, Ruben van der Meer en Jan Slagter te zien in Oudhollandse kleren met een modern tintje.
 

Verjaardag

Het buitenmuseum bestaat in 2013 dertig jaar en organiseert ter ere hiervan feestelijke evenementen. In mei komen de Friese skûtsjes langs de haven tijdens een speciale wedstrijd en worden er traditionele bruiloften gevierd. In juli wordt er gezwierd en gezwaaid op de nostalgische kermis opgesteld. Het complete agendaoverzicht staat op www.zuiderzeemuseum.nl.
 

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Enkhuizen

Meer informatie over Enkhuizen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Enkhuizen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Enkhuizen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.