Gracht: Nieuw Magazine Amsterdam

Op 22 maart krijgen de Amsterdamse grachten hun eigen magazine, simpelweg ‘Gracht’ geheten. Ondertitel is ‘een ontdekkingstocht langs 400 jaar Amsterdamse grachten’. In 2013 staan de grachten letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers.
gracht-amsterdam-magazine

Vier eeuwen geleden begonnen Amsterdammers met de aanleg van de nu wereldberoemde grachtengordel. Sinds 2010 staat deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ter gelegenheid van het vierde eeuwfeest heeft Amsterdam Marketing het magazine ‘Gracht’ gelanceerd. Het eerste exemplaar wordt op 22 maart aangeboden aan Esther Agricola, directeur Bureau Monumenten & Archeologie door algemeen directeur van Amsterdam Marketing Frans van der Avert.

Magazine gemaakt met partners

Het magazine is gerealiseerd in nauwe samenwerking met het Amsterdam Museum en de Amsterdam Heritage Museums. Een belangrijk onderdeel van het blad is een wandeling door de grachtengordel. Zelfs voor veel Amsterdammers is het een ware ontdekkingstocht. De route gaat langs intrigerende plekken zoals de keizerskroon van de Westertoren, de Gouden Bocht in de Herengracht, Museum Willet-Holthuysen, de Magere Brug en het Huis met de Bloedvlekken. Al wandelend ontdekt men hoe bijzonder de grachtengordel was voor de 17de eeuw: in geen enkele stad in Europa werden in die tijd langs de straat bomen geplant. Bezoekers vroegen zich af of je de grachtengordel nu ‘een bos in de stad’ of ‘een stad in het bos’ moest noemen.

Sommigen zullen verrast zijn te horen dat het vroeger in warme zomers bepaald geen pretje was om langs het water te lopen. Opmerkelijk is dat de grachtengordel vier eeuwen lang origineel en toch eigentijds is gebleven. De vorm van de bruggen veranderde in de loop van de eeuwen bijvoorbeeld drastisch. De historische huizen wisten zich in de loop van de tijd moeiteloos aan te passen aan veranderende functies. Vooral creatieve bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld internet, games en reclame voelen zich hier net zo thuis als destijds de kooplieden van de Gouden Eeuw.

de cover van Gracht magazine

de cover van Gracht magazine

‘Strijd en misère, roem en rijkdom’

Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft in zijn inleiding:

De hele stad ademt water, tot in haar diepste poriën. Verantwoordelijk voor strijd en misère, maar ook voor roem en rijkdom.” Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, ziet de grachtengordel als ‘de vingerafdruk van Amsterdam’: “Het DNA van ondernemerschap, creativiteit, vrijdenken en burgerschap is nog altijd voelbaar als je door de grachtengordel wandelt.” Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing: “Vierhonderd jaar geleden is de grachtengordel bedacht, en nog steeds speelt deze zo’n belangrijke rol in onze stad. Er wordt gewoond, gerecreëerd, gevaren, gefietst, genoten en gedroomd, maar ook verkocht en gewerkt

Nederlandse en Engelse editie

In ‘Gracht’ is alle informatie te vinden over de historie van de grachten, de grachtenhuismusea en andere bezienswaardigheden. Het bevat een rijk geïllustreerde wandeling en fietsroute langs de grachten, inclusief een handige plattegrond in het hart van het blad. Het magazine is voor € 3,50 verkrijgbaar bij onder meer de VVV vestigingen van Amsterdam Marketing, musea, hotels en diverse boekwinkels. Vóór aanvang van het toeristenseizoen verschijnt er ook een Engelstalige editie.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.