Voor elke vakantie een boerderij

Bodensee of Neusiedlersee? Almhut of wijnboerderij? Bij de 2.600 gekwalificeerde boerderijen van Vakantie op de boerderij vindt elke gast „zijn“ vakantieboerderij in Oostenrijk. Van een boerderij in een kasteel, hutten hoog in de bergen tot en met wijnboerderijen waar men tijdens 5 verblijven een echte hobby-wijnboer wordt.
oostenrijk-boerderij-kamperen

Boerderij in een kasteel

Stel je eens voor… Je boekt een vakantie op de boerderij maar verblijft in een kasteel. Dat kan in kasteel Saalhof Maishofen in Salzburg. Het kwam in 1840 in het bezit van de familie Rieder en werd altijd al als boerderijgebouw gebruikt. In 2002 werd het liefdevol gerestaureerd. En hoewel de gasten hier verblijven als kasteelheren en –vrouwen, de vertrouwde dierengeluiden herinneren eraan dat het toch echt een boerderij is.

Hoog in de bergen

Panorama’s, bergtoppen en rust. Dat is een vakantie op de alm. Talrijke boerderijen beschikken over almhutten in de bergen, die tijdens de zomermaanden verhuurd worden. Het aanbod reikt van de rustieke Strassbergalm in Tirol, waar de waterbron voor de deur als koelkast dient, tot en met de luxe Bienenalm in het Steierse St. Stefan ob Leoben. Daar zorgt een privé-spa met hotpot, sauna en zwembeek voor ontspanning midden in de natuur. Almhutten zijn de ideale uitgangspunten voor heerlijke wandelingen. Zo starten wandelgasten van de Alexander- en Sennhütte (Karinthië) er met afwisselende tochten in de Nockberge. Bij de terugkeer wordt men door de kaasboerin met een heerlijke lunch verwend.

Aanpakken en meehelpen

Trouwens: meehelpen mag! Uitmesten, voeren, maaien, melken… op een boerderij is altijd wel wat te doen. Wie vindt de eerste verse eieren? Wie heeft al zijn staldiploma? Op de bioboerderij Prentnergut in Hinterstoder (Oberösterreich) zweert een stamgast erbij, om in de stallen te werken als aangename onderbreking van het dagelijkse leven.
Regina Stadler van de gelijknamige bioboerderij in Oberkappl (Oberösterreich) heeft altijd genoeg helpende handen bij het melken: „Iedereen wil helpen, waarbij kinderen vaak handiger zijn dan de volwassenen.“ Als beloning krijgt men een heerlijk boerenontbijt met eigengemaakt producten zoals boter, jam, brood, yoghurt en nog veel meer. Tijdens een vakantie op de boerderij staat ook het culinaire element hoog op de agenda. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten: Tiroler speknödel, abrikozenknödel uit de Wachau, Karinthische kaasnoedels, schnapssoorten, wijn etc.

Word hobby-wijnboer

Voor wijnliefhebbers is een vakantie op een wijnboerderij in Oostenrijk een belevenis voor alle zintuigen. Bij wijngoed StephanO in Deutsch-Schützen (Burgenland) worden gasten hobby-wijnboeren. Tijdens 5 verblijven over het hele jaar verdeeld ervaren zij de belangrijkste werkzaamheden in de wijgaard en de wijnkelders, van besnoeiing, de oogst tot en met het vullen van de vaten. Als beloning mogen zij een aantal flessen van hun zelfgemaakte wijn mee naar huis nemen. Wijnproeverijen, rondleidingen door wijnkelders en wijngaarden worden in de Oostenrijkse wijnregio’s Burgenland, Steiermark en Niederösterreich overal georganiseerd. Bijvoorbeeld bij het top-wijnlokaal van de familie Stadler in Falkenstein (Niederösterreich) met uitkijk op de burchtruïne Falkenstein.
Men hoeft niet overal zijn neus in te steken, maar doe dat hier toch maar: Op de wijnboerderij Amtmann in Riegersbrug (Steiermark) wachten gasten namelijk een „Wein-Duftikum“ (soort geurcursus) die de bezoekers door middel van geuren en klanken door de geschiedenis van wijn en schnaps voert.

Voor elke wens een boerderij

Bodensee of Neusiedlersee? Almhut of wijnboerderij? Bij de 2.600 gekwalificeerde leden van Vakantie op de boerderij vindt elke gast „zijn“ vakantieboerderij. Afhankelijk van het jaargetijde, de omvang en ligging van de boerderij heeft ieder bedrijf zijn eigen specialiteiten. Zo zijn er wijnboerderijen, almhutten, baby- en kinderboerderijen voor gezinnen, bio-, gezondheids- en kruidenboerderijen, maar ook boerderijen speciaal voor paardrijliefhebbers en gehandicapten. Voor ieder wat wils.

De idyllische ligging van veel boerderijen maakt talrijke activiteiten mogelijk als wandelen, klimmen, paardrijden, mountainbiken, zwemmen en golfen, of gewoon eens in de tuin onder de appelboom liggen. Nergens anders kunnen gasten zo intensief aan het boerenleven meedoen als hier. En dat geldt ook voor gezinnen, want een vakantie op de boerderij is een echte gezinsvakantie. De hartelijk gastvrijheid zorgt dat je je er direct thuis voelt.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Oostenrijk

 

Reviews lezen over Oostenrijk

Meer informatie over Oostenrijk vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Oostenrijk. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Oostenrijk met Skyscanner

Kaart van Oostenrijk

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.