Het is lente in het Geheim over de grens!

Dat betekent: Duitsland op zijn allerbest. Het voorjaarsgevoel maakt hier heel wat los: gezellig wat doen met het hele gezin; de ontluikende natuur staat op springen; goede, oude Paastradities en nog meer charme krijgen de eer die ze verdienen. In het Paasweekend geen files bij meubelboulevards of tuincentra. Goede Vrijdag is nog écht een serieuze feestdag, waarop het drukke leven even stil mag vallen: alles is gesloten, ook de winkels. Tijd voor elkaar en tijd om te genieten, daar draait het om met Pasen. Stilletjes meegenieten? Er is aardig wat keus in de vier streken, dicht tegen onze oostgrens aan.

pasen_over_de_grens

Typisch Emsland: Ostern op Schloss Clemenswerth

Het voorname jachtslot met de unieke lange lanen in de vorm van een ster is normaal al heel indrukwekkend, op Paaszondag is het kasteel met omringende paviljoens het sprookjesachtige decor voor een kleurrijk familiefeest. Eieren zoeken is fun! Helemaal als het in een spannende kloostertuin vol vreemde hoekjes is. Verder op het programma: boerderijdieren met een hoge aaibaarheidsfactor, de versierde Osterstrauch, een sierstruik vol paasversieringen en – voor wie dat wil – wensbriefjes met een hartewens, knutseltafels om een paasei te pimpen met bonte kleuren, een ballonnenwedstrijd. Het hoofdkasteel zelf viert Pasen met een ‘SchlossRallye’ voor jong en oud door de museumzalen: met eigen ogen ontdekken hoe leven, werken en plezier maken op zo’n enorm kasteelcomplex vroeger was. Geheime tip: het restaurant in de slotkelder. Voor wie nog lekkere trek heeft na alle agrarische specialiteiten buiten, rechtstreeks van het vruchtbare, pure Emsland. Toegang tot het terrein met stijltuinen is gratis; voor het museum geldt de normale entreeprijs. Alles weten over oeroude Paasgebruiken in deze regio? Eieren verven met natuurlijke materialen? Ga dan op zaterdag 23 maart naar de workshop ‘Alte Osterbräuche’ in het museum. Wel even reserveren, want het is een populaire middag.

Volop sfeervolle vrolijkheid in Grafschaft Bentheim

In de grote dierentuin van Nordhorn is het héél erg Pasen op de nostalgische boerderij Vechtehof, aan de rivier de Vechte. Boer Harm vertelt, trakteert en amuseert. Uit de kookpot boven het open vuur tovert hij traditionele lekkernijen, die in Westfalen bij Goede Vrijdag horen. De zoete rozijnenpannenkoeken Struwen en kleine, ronde ‘Püfferties’, paasgebak en boerenbrood uit de steenoven, belegd met boerenkaas uit de regio en natuurlijk de wereldberoemde, overheerlijke ham van het Bunte Bentheimer Schwein. Woensdag 27 maart tot vrijdag 29 maart.

Ook in het Tierpark: lekker vroeg opstaan op Paaszondag. Om 9 uur begint het traditionele zoeken naar Ostereieren. Zelfs voor de allerkleinsten leuk, want aan de kassa krijgen ouders stiekem een paar heimelijke eieren, die helemaal niet zo goed verstopt hoeven te worden.

Toch in de buurt? Dan mag je één van Noord-Europa’s mooiste en stoerste romantische kastelen – zeg maar gerust: ommuurd kasteeldorp met kerkje, binnenplein en dikke kruittoren – niet overslaan. Niet te missen, hoog op de zandsteenrotsen boven kuuroord Bad Bentheim.

Mooi Münsterland toen en nu

In Openluchtmuseum Mühlenhof in Münster heet Goede Vrijdag ‘Stillen Freidag’. Een dag die je mee moet maken. Een bijzonder Heimat-museum, met zo’n 30 grote en kleine monumenten, soms origineel, soms smaakvol gereconstrueerd, helemaal in de sfeer van vroeger. Molens, boerenhoeves, werkplaatsen, een compleet ingerichte ouderwetse dorpswinkel. Vrijdag 29 maart kun je er smullen van de traditionele Westfaalse pannenkoeken: Struwen.

Paashaassafari in de Anholter Schweiz

In dit kleine, charmante Wildpark met ‘Zwitserse’ heuvels net over de grens van de Achterhoek kun je onder leiding van een onschuldige Paashaas zoeken naar duizenden verstopte paaseieren tussen de wolven, beren en lynxen. Avontuurlijk, toch?

Geen paaseieren, maar antieke fossielen in Osnabrück

Een avontuurlijke expeditie niet ver van Osnabrück: zoeken naar geologische schatten uit de prehistorie op de Piesberg. Je leent een rugzak met uitrusting en – geloof het of niet – net als bij de eerste goudzoekers mag je alles houden wat je op de hooggelegen hellingen en in de canyon uitbikt!

Museum Kalkriese met Pasen

De naam zegt ons misschien niet veel, maar het is toevallig wel de historische grond waar de legendarische Varusslag plaatsvond. Je hoort er in het Paasweekend de ‘gewone’ verhalen over Romeinen en Germanen, maar je kunt de hele paasvakantie lang ook meedoen aan spannende speurtochten en een Undercover-Rallye.

Klassieker onder de Amerikaanse klassiekers: de Corvette

Automuseum Melle viert in de maand april de 60ste verjaardag van de gestroomlijnde Chevrolet Corvette, in 1953 de allereerste auto met een kunststof carrosserie. Zestig jaar later nog steeds een begrip, dankzij de razendsnelle Corvette-van-nu, een supersportwagen met dik 600 PK!
Blikvanger en slechts één van de hoogtepunten op het US Car Treffen, 13-14 april.
Meer evenenementen? Kijk op www.geheimoverdegrens.nl!

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Duitsland met Skyscanner

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.