Stappen of trappen in de Franse Ardennen

Op zoek naar een vakantiebestemming waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen zonder het geraas van auto’s in de buurt. Waar je je fiets- of wandelvakantie kunt opluisteren met een dagje kanoën, paardrijden of op stap gaan in een huifkar of met een ezel? Waar je al wandelend de cultuur en historie opsnuift in enkele historische steden en waar je ’s avonds geniet van een stevig maal in een herberg. Je vindt deze opties in een regio op zo’n 3½ tot 4 uur rijden vanaf Nederland en België: de Franse Ardennen. Voor liefhebbers van een actieve vakantie – zo biedt de streek alleen al 800 km aan wandelpaden – heeft het verkeersbureau van de Franse Ardennen een nieuwe Nederlandstalige ‘Wandelen en fietsen 2013 in de Franse Ardennen’ gepubliceerd met een bloemlezing aan wandel- en fietstochten plus een lijst van fietsvriendelijke hotels. Voor een gratis exemplaar stuur een e-mail naar info@ardennes.com. De brochure kan ook gedownload worden via de button ‘Brochures’ op de website www.franse-ardennen.org waar ook accommodaties geboekt kunnen worden.

stappen_ardennen_1

Langeafstandpaden

De 44-pagina’s tellende brochure bevat veel tips, suggesties, kaarten, adressen en routes, waaronder zes Grande Randonnées – langeafstandswandelpaden herkenbaar aan de witrode markering: de GR 14, GR 16, GR 122, GR 12, GR 654 en de GR 12C. Een van de populairste fietsroutes is de ‘Trans-Ardennes’, een 83-km lang voormalig jaagpad dat zich uitstrekt van Givet aan de grens met België tot de pittoreske hoofdstad Charleville-Mézières. De routegids Voie Verte Trans-Ardennes is gratis verkrijgbaar bij de VVV’s.

Stadswandelingen

De gids bevat ook enkele stadswandelingen waaronder in de stad Charleville-Mézières een Rimbaud route. Een aanrader is ook de wandeling rondom de stadswallen van het vestingstadje Rocroi.

Mountainbiken

Voor wie van een pittige mountainbiketocht houdt kan kiezen voor een 15km lange route in het natuurpark van de Ardennen, vertrekpunt is de plaats Nouzonville. Een ander geschikt mountainbikecentrum is ‘Pays Sedanais – Le Bannet’ waar 16 routes zijn uitgezet.

Een zee van bloemen

De schoonheid van het glooiende landschap, de weidse uitzichten en de charme van het typische Franse boerenleven vind je in het idyllische Thiérache. Een prima basis voor een fiets- of wandeltocht waaronder een wandeling rondom de plaats Montcornet en een fietsroute langs vestingkerken van de Thiérache.
Fietsen langs bloemendorpen is geen probleem: maar liefst 122 gemeenten in de Ardennen hebben een ‘Villes et Villages Fleuris’ erkenning, variërend van 1 tot en met 4 bloemen. Semide, een gehucht ten noordoosten van Reims, is het enige dorp dat hier 4 bloemen heeft.

Les Ardennes à vélo keurmerk

Accommodaties die aan bepaalde criteria voldoen waaronder de aanwezigheid van een beveiligde fietsstalling hebben het Les Ardennes à vélo keurmerk. Een opsomming van de hotels staan in de gids.

Bereikbaarheid

Per auto is de streek goed bereikbaar via Brussel of Maastricht. Ook de treinverbinding vanuit Nederland en België is goed. Met de Thalys via Brussel naar Paris-Nord en dan in 90 minuten met de snelle TGV Est naar Charleville-Mézières. Fietsen mogen mee indien deze in een speciale fietshoes zitten.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Franse Ardennen

 

Reviews lezen over Franse Ardennen

Meer informatie over Franse Ardennen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Franse Ardennen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Franse Ardennen met Skyscanner

Kaart van Franse Ardennen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.