2e aflevering ‘Current Values’ TENT Rotterdam

‘Current Values’ is een serie avonden waarin kunstenaars, denkers, schrijvers en journalisten het begrip ‘waarde’ onder de loep nemen. In de tweede aflevering van Current Values staat de sociaal-economische functie van geld centraal. Want, heeft geld eigenlijk een symbolische betekenis? En bepaalt het iemands status en identiteit? In deze tweede aflevering van Current Values zal de Griekse econoom Georgios Papadopoulos spreekt over de gevolgen van het uitdrukken van maatschappelijke waarde in geld, kunstenaar Renée Ridgway een lezing geven over ruilmiddelen en zal Jeroen Jongeleen vertellen hoe hij zijn geld verdient.

tent_rotterdam

Misverstanden rond ‘geld’

Econoom en filosoof Georgios Papadopoulos (Berlijn) geeft een keynote lezing over de oorzaken en gevolgen van het uitdrukken van maatschappelijke waarden in geld. Hij stelt dat we gelukkiger zouden zijn wanneer we zouden begrijpen dat de financiële waardering van wat we doen noch correct noch belangrijk is.

Kunstenaar en schrijfster Renée Ridgway (Amsterdam) spreekt over haar langlopend onderzoek ‘Beaver, Wampum, Hoes’, waarin het fenomeen ‘cultural currency’ centraal staat. Met cultural currency doelt Ridgway op een ruilmiddel waar ook niet-economische betekenissen, zoals culturele en sociale, aan worden toegekend.

current_values

Free Money for All

In de videorubriek ‘Hoe verdien jij je geld?’ komt kunstenaar Jeroen Jongeleen (Rotterdam) aan het woord over zijn kunstenaarspraktijk. In september 2012 strooide Jongeleen voor het project ‘Free money for All’ zelfgemaakte bankbiljetten uit over de Witte de Withstraat. De valse biljetten vertegenwoordigden 200 miljoen euro, een bedrag even groot als de overheidsbe- zuinigingen op de kunstsector.

Over de sprekers op 27 maart:

Georgios Papadopoulos werkt als econoom en filosoof en onderzoekt de socio-economische functies van geld. Hij behaalde een Master Philosophy of the Social Sciences aan de London School of Economics en promoveert aan de Erasmus Universiteit op het onderzoek ‘Money and the Representation of Value; an Inquiry on the Economic Constitution of Sociality’. Papadopoulos woont in Berlijn waar hij een onderzoeksproject over de Griekse economie leidt, getiteld ‘Iconographies of the Drachma; Speculations on Symbolic Value’. In 2011 bracht hij zijn eerste boek ‘Notes Towards a Critique of Money’ uit.

Renée Ridgway is kunstenaar, curator en schrijver. Haar werk wordt uitgebreid internationaal getoond, de afgelopen jaren onder meer in Manifesta 8 (2010), Museum de Lakenhal in Leiden (2009), Künstlerhaus Bethanien Berlijn (2008), Centraal Museum Utrecht (2006), en het MoMa in New York (2000). Daarnaast werkt ze mee aan vele conferenties, forums en publicaties over onderzoeksgeoriënteerde artistieke praktijken. Ridgway behaalde een Master of Fine Arts aan het Piet Zwart Instituut Rotterdam. In haar werk gebruikt ze een diversiteit aan media zoals video, audio, tekst, textiel en tekeningen.

Jeroen Jongeleen is een Rotterdams kunstenaar. Hij maakt zijn werk zowel in de publieke ruimte als in de museale context, met spuitbus op canvas of met materialen die hij vindt, zoals afgedankte keukenkastjes en hardboard platen. Veel van zijn werken zijn tekstueel van aard. In zijn teksten reflecteert Jongeleen op de mores in de kunstwereld, de gevolgen van massaconsumptie en het verval van moderne idealen. Recente presentaties zijn onder andere Armory Show in New York (2012), Kunstfort Asperen (2011), TENT (2010).

    Bezoekersinformatie TENT Rotterdam

  • Current Values
  • Lezingenserie
  • Woensdag 27 maart, 20.00 uur
  • Witte de Withstraat 50, Rotterdam
  • Entree 3 euro
  • Voertaal: Engels
  • Meer informatie op tentrotterdam.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Rotterdam

 

Reviews lezen over Rotterdam

Meer informatie over Rotterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Rotterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Rotterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.