Meesters uit het Mauritshuis

Vanaf 29 maart aanstaande tot en met 2 maart 2014 toont Paleis Het Loo topstukken uit de collectie van het Mauritshuis. Zesendertig werken uit de voormalige stadhouderlijke verzamelingen zijn tijdelijk bij het paleis ondergebracht, waaronder fraaie portretten door Adriaen Hanneman en Jan Mijtens en vrolijke diertaferelen van Melchior d’Hondecoeter.

Schermafbeelding 2013-03-14 om 15.37.47

Bruiklenen

Paleis Het Loo heeft belangrijke bruiklenen ontvangen van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag. Vanwege een ingrijpende verbouwing en uitbreiding is de collectie verspreid over verschillende musea in binnen- en buitenland. Het Mauritshuis heropent medio 2014. Samen met eerdere bruiklenen biedt Paleis Het Loo nu onderdak aan 32 schilderijen en 4 beeldhouwwerken uit de collectie, met name afkomstig uit de voormalige stadhouderlijke verzamelingen. 


Belangrijke werken

Tot de meest opmerkelijke werken behoort het portret van Mary Stuart, moeder van koning-stadhouder Willem III, in Indiaans kostuum met een veren hoofdtooi en omslagdoek (ca. 1664), geschilderd door Adriaen Hanneman. Ook Maria van Oranje, tante van Willem III, draagt een hoed met uitbundige verendecoratie op haar portret als amazone door Jan Mijtens (ca. 1665). Dit werk is te zien in de schilderijengalerij, evenals het majestueuze stuk Sine Baccho et Cerere friget Venus (Zonder eten en drinken houdt de liefde geen stand) van Peter Paul Rubens en zijn medewerkers.
Vermeldenswaard zijn ook de drie taferelen van de beroemde vogelschilder Melchior d’Hondecoeter uit circa 1670. Twee daarvan zijn geplaatst in de kamer van Prins Willem V; ze zijn afkomstig uit het bezit van deze prins op het Duitse slot Oranienstein en voorzien van prachtige vergulde Louis XVI-lijsten.

De Meesters uit het Mauritshuis zijn verspreid door het paleis opgehangen, met een speciale markering voor de bezoekers. Bij de presentatie is een vouwblad verkrijgbaar.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Apeldoorn

 

Reviews lezen over Apeldoorn

Meer informatie over Apeldoorn vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar LOCApeldoornATIE. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Apeldoorn

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.