Nederland: 12% meer cruisepassagiers in 2012

Ondanks het moeizame economische klimaat groeit de cruisesector in Nederland gestaag door en sluit het jaar 2012 af met een stijging van 12% in het aantal cruisevakanties. Na een matige start in de eerste drie maanden heeft de markt zich snel hersteld hetgeen uiteindelijk resulteerde in deze sterke groei naar bijna 110.000 passagiers. Voor het eerst is de grens van 100.000 gepasseerd.

Schermafbeelding 2013-03-13 om 15.56.19

Dit maakte voorzitter Nico Bleichrodt van de Dutch Cruise Council bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers in het Mövenpick Hotel in Amsterdam. Met deze positieve ontwikkeling onderscheidt de cruisesector zich van de totale reisindustrie, die vorig jaar op een min van 5,2% in passagiers uitkwam. Ook voor 2013 zijn de verwachtingen positief.

Vooral cruises naar Noord- en West-Europa scoorden vorig jaar zeer goed en realiseerden een verdubbeling van het aantal passagiers. De Middellandse Zee en de Zwarte Zee deden het wat minder, daarentegen neemt de vraag naar cruises naar de Indische Oceaan/Arabische staten toe. Ook Atlantische eilanden verwelkomden meer Nederlandse cruisereizigers.
Andere sectoren in Nederland profiteren eveneens van deze groeiende markt, nu steeds meer rederijen een Nederlandse cruisehaven kiezen als vertrekpunt van hun cruises of Nederland als bestemming in hun vaarschema’s opnemen. In 2012 deden 229 schepen Nederland aan, een groei van 24% t.o.v. 2011 (171 aanlopen).

Europa positief

In vergelijking tot andere Europese markten doet Nederland het goed, de totale cruisemarkt is in Europa 1% gegroeid naar bijna 6,1 miljoen passagiers in 2012. Vooral de West-Europese landen lieten een positieve ontwikkeling zien. Zo realiseerde Duitsland een stijging van 11%, Denemarken 16% en Frankrijk 9%. Italië en Spanje presteerden helaas minder goed en lieten een daling zien van respectievelijk -9% en -18%.

Verwachtingen

De Dutch Cruise Council verwacht de constante groei komende jaren te continueren. ‘Onderzoek wijst uit dat er nog veel potentieel in de markt zit. Het grote publiek is nog onvoldoende bekend met de cruisevakantie als keuze. Daar zullen wij ons de komende jaren op richten. Ons streven is een marktpenetratie van 1%, dit komt neer op 160.000 passagiers’, vertelt Bleichrodt.

Aansluiting bij CLIA

Dit jaar treedt de Dutch Cruise Council toe tot Cruise Lines International Association (CLIA) en zal vanaf 1 september 2013 operationeel verdergaan als CLIA Nederland. CLIA is ’s werelds grootste en de toonaangevende organisatie voor de cruisesector en vertegenwoordigt de belangen van cruise- en riviercruiserederijen, reisagenten, havenautoriteiten en cruise industriepartners. Sinds de bekendmaking van het nieuwe organisatiemodel van CLIA in december 2012, hebben tien nationale en regionale cruise associaties zich bij CLIA aangesloten. Dit nieuwe model, waarbij verschillende associaties nu worden verenigd in één organisatie, weerspiegelt de dynamische structuur en continue groei in de cruise-industrie en de behoefte aan eenduidige communicatie en heldere regelgeving.

Dutch Cruise Council

De Dutch Cruise Council (de vereniging van cruiserederijen en diens generaal-agenten op de Nederlandse markt) werkt actief aan promotionele activiteiten voor de consument, reisagent en media. Het belangrijkste doel is de totale Nederlandse cruisemarkt te vergroten en het cruiseproduct te promoten als een bereikbare en geweldige vakantie-ervaring.
De activiteiten van de Dutch Cruise Council spitsen zich niet alleen toe op promotie, maar juist ook op het verstrekken van neutrale informatie over de cruisevakantie. Hierin past ondermeer het educatieve aspect en het geven van trainingen of informatiebijeenkomsten voor reisagenten, cruisespecialisten en toeristische opleidingen. De Dutch Cruise Council telt 16 leden:

AIDA Cruises, Carnival Cruise Lines, Costa Cruises, Crystal Cruises, Disney Cruise Line, Fred. Olsen Cruise Lines, Hapag Lloyd Cruises, Holland America Line, MSC Cruises, NCL Freestyle Cruising, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Star Clippers, SeaDream Yacht Club, Silversea Cruises, Seabourn.

Geassocieerde leden zijn Amsterdam Cruise Port en Cruise Port Rotterdam.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.