Willy Vandersteen vertelt in Stripmuseum

‘De briesende bruid’, ‘de sissende sampan’ en ‘de zingende zwammen’. Dezelfde beginletters, of beginrijm, in de titel zijn kenmerkend voor de albums van de Belgische striptekenaar Willy Vandersteen. Wie heeft er in zijn jeugd geen album van Suske en Wiske gelezen? De strip geldt nog steeds als de populairste in Nederland. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Willy Vandersteen geboren werd. Daarom wijdt het Belgisch Stripcentrum een grote tijdelijke expositie aan de striptekenaar en zijn uitgebreide oeuvre. De tentoonstelling ‘Willy Vandersteen vertelt’ start op dinsdag 12 maart en zal lopen tot en met 1 september.

stripmuseum_brussel

Verteller

Vandersteen’s verhalen zijn rechtstreeks geïnspireerd op de volksliteratuur, zijn humor is niet vies van enige onzin en de algemene context van zijn verhalen laat veel plaats voor het sociale aspect. De auteur laat zien dat het stripverhaal een echte vorm van literatuur is, zij het getekend: “Ik heb mezelf altijd meer beschouwd als verteller dan als tekenaar. Ik vertel eerst graag een verhaal, of ik schrijf het op, voordat ik het ga tekenen.” Na het succes van Suske en Wiske volgen al snel andere successen zoals De familie Snoek, Bessy, De Rode Ridder en Robert en Bertrand. Vandersteen stierf op 77-jarige leeftijd. Op dat moment had hij met zijn studio’s meer dan 1.800 albums geproduceerd.

Stripmuurwandeling

Na een bezoek aan het Belgisch Stripmuseum is het tijd om de stad Brussel aan de hand van het stripparcours te verkennen. Op blinde muren van huizen zijn muurschilderingen van bekende stripfiguren aangebracht. Langs deze veertigtal muurfresco’s is een wandeling uitgezet. Tijdens deze route kunt u Kuifje, Asterix, Blake & Mortimer, Lucky Luke en vele andere striphelden op de gevels van de Brusselse huizen ontmoeten. Suske en Wiske vindt u in de Lakensestraat. De plattegrond met de stripmuurwandeling is beschikbaar bij Toerisme België voor Wallonië & Brussel en kunt u aanvragen via informatie@belgie-toerisme.nl.

Praktisch

Tentoonstelling ‘Willy Vandersteen vertelt’, 12.3 > 1.9.2013, in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel, Tel.: + 32 (0)2 219 19 8, www.stripmuseum.be, alle dagen open behalve op maandag.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Brussel

 

Reviews lezen over Brussel

Meer informatie over Brussel vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Brussel. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Brussel met Skyscanner

Kaart van Brussel

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.