Seizoensopening Stelling van Amsterdam

Op tweede paasdag is het zo ver. Op deze dag zal de seizoensopening va de Stelling van Amsterdam plaatsvinden. De opening zal volledig in het steken staan van militaire communicatie. Zo kun je bijvoorbeeld kennis maken met de geheimen van radioverbindingen, morse, codes en spionnen, koeriers met boodschappen, postduiven en telegrafie. Op 1 april kan iedereen op Fort bij Edam, Fort aan den Ham, Fort bij Veldhuis, Fort bij Aalsmeer en Fort bij Uithoorn zelf verbinding maken met andere forten en het buitenland met originele radiocollecties. Ook Kustbatterij Diemerdam en Forteiland Pampus zijn geopend.

stelling_amsterdam

Kraak de Stellingkluis!

Al jaren staan er twee vergrendelde kluizen op Fort aan den Ham met een geheime inhoud. Zijn het documenten over oorlogsvoering, geld of persoonlijke bezittingen van de commandant? Tijdens de Seizoensopening kan iedereen proberen de kluizen te openen. Nieuwsgierig geworden? Probeer het en maak kans op € 500,- (€ 250,- per kluis). Informatie over de kluizen (beeldmateriaal, merk, herkomst en jaartal) en de spelregels is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl.

Verhalenwedstrijd

In de rubriek het Geheugen van de Stelling op www.stellingvanamsterdam.nl staan historische en hedendaagse verhalen. De Stelling is op zoek naar mooie nieuwe verhalen. Een bezoeker die als kind de weg kwijt raakte in de gangen van een fort, een opa heeft die gelegerd was op een fort of recentelijk iets moois beleefde op de verdedigingslinie. Plaats uw verhaal voor 15 april op het Geheugen van de Stelling. Of laat uw verhaal op Fort bij Uithoorn op 1 april door een ‘telegrafist’ optekenen. Een deskundige Stellingjury bepaalt wat het mooiste verhaal is. De winnaar krijgt twee lunchbonnen voor Paviljoen Puur bij Kustbatterij Diemerdam.

Programma Seizoensopening

Het seizoen wordt op 1 april om 11:30 uur geopend op Fort aan den Ham door gedeputeerde Joke Geldhof. Naast deze opening zijn er meer activiteiten voor jong en oud op de Stelling, zoals het oplaten van een ballon met een boodschap, het maken van een ansichtkaart, het halen van een morsediploma, flessenpost en demonstraties van postduiven. Speel het spel Spion in de Stelling op Kustbatterij Diemerdam, waarbij via puzzels, duivenpost en telegrafie een mysterie wordt ontrafelt. In het donkere fort Uithoorn is het mobilisatie- en communicatiespel voor kinderen vanaf 8 jaar. En in Fort bij Aalsmeer is er de voorstelling ‘Soldaat Storing’ over een soldaat die op het fort woont (6+). Het hele programma is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl.

Stelling van Amsterdam

De verdedigingslinie, gebouwd tussen 1880 en 1914, ligt in een cirkel om de hoofdstad om de vijand buiten te houden. De Stelling staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire en cultuurhistorische geschiedenis, als om haar waterstaatkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. In opdracht van de provincie Noord-Holland organiseert Cultuurcompagnie Noord-Holland jaarlijks publieksevenementen zoals de Seizoensopening, Festival Op de Bres en Stellingmaand.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.