Vlist, parel in het Groene Hart

Ze zijn er nog, van die prachtige plekjes middenin het Groene Hart, waar het lekker bijkomen is van de drukte van alledag en genieten van het landschap en de gastvrijheid van de leuke dorpen. Vlist is zo’n parel; een oer-Hollands poldergebied met veel charme en eigenheid in de dorpen Haastrecht, Stolwijk en Vlist. Kortom, het perfecte startpunt om de Krimpenerwaard te ontdekken.

Horeca in Vlist

Horeca in Vlist

Het is heerlijk in Vlist

“Het is heerlijk vertoeven in Vlist”, vertelt Ineke de Jong, die samen met haar man Frits geniet van de vele fietsroutes, die de gemeente Vlist rijk is.

We beginnen onze fietstochten meestal in Haastrecht. Het is er heel gezellig in het oude centrum, met leuke winkels en terrassen

Evenals bij andere toeristen is het Toeristische Overstap Punt (Haastrecht) het startpunt van hun fietstocht. Automobilisten kunnen er gratis parkeren en hun wandel-, fiets of kanoroute bepalen.
Haastrecht heeft nog meer te bieden. De vele bootjes op de Hollandse IJssel, die door Haastrecht stroomt, zorgen voor gezelligheid en levendigheid in het dorp. En natuurlijk zijn museum Bisdom van Vliet en Gemaal de Hooge Boezem leuk en leerzaam om te bezoeken.

Ook de familie Van der Slee is enthousiast over Vlist. De ouders en hun jonge kinderen zitten op een bankje op het Stolwijkse dorpsplein. “Voor ons is Stolwijk een uitstekende tussenstop op onze fietstocht door de Krimpenerwaard. De kinderen kunnen even uitrusten.” “Volgende keer gaan we kanoën over de Vlist, hebben mijn ouders beloofd”, vertrouwt hun oudste zoontje ons toe. Ook Stolwijk is het ontdekken meer dan waard, alleen al vanwege de gastvrije lokale ondernemers en hun ambachtelijke producten, om mee naar huis te nemen.

Prachtige natuur

Prachtige natuur is er ten slotte op weg naar Vlist, over de weg of via het wandelpad, of over het veenriviertje de Vlist. De knotwilgen, cultuurhistorische boerderijen en doorzichten op het eeuwenoude slagenlandschap, zijn een lust voor het oog. “We voelen ons altijd welkom bij de ambachtelijke kaasboerderijen, waar je terecht kunt voor heerlijke boerenkazen of een wel verdiend boerenijsje”, vertelt Ineke de Jong. Ook de molens op de route en de terrassen langs de Vlist zijn een bezoekje waard.

de Molen in Vlist

de Molen in Vlist

Krimpenerwaard ontdekken


Vanuit Haastrecht, Stolwijk of Vlist kunnen bezoekers uitstekend de Krimpenerwaard ontdekken. Langgerekte weilanden met grazende koeien en weidevogels, bloemrijke slootkanten langs veenriviertjes en weidse vergezichten met monumentale boerderijen bepalen het uiterlijk van het landschap. Met natuurlijk de sfeervolle dorpjes. Fietsend en wandelend in de Krimpenerwaard kunnen bezoekers alle kanten op. Diverse goed bewegwijzerde routes voeren langs de mooiste plekjes natuur én cultuur. In de mooie Zilverstad Schoonhoven is het Nederlands Zilvermuseum bijzonder om te bezoeken. En brengt u voor 1 oktober 2014 een bezoek aan alle vier de musea (Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven, Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel, Bisdom van Vliet en gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht) in de Krimpenerwaard dan ontvangt u een prachtige ets van een lokale kunstenaar.

Met het fietsknooppuntennetwerk hebben fietsers alle vrijheid om een eigen traject uit te stippelen. Onderweg staan speciale informatiepanelen met interessante verhalen van en over de lokale bewoners. Meer van deze verhalen zijn te vinden in het Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen a/d IJssel.
Wilt u langer blijven om de Krimpenerwaard te ontdekken? Dan kunt u overnachten bij één van de vele Bed & Breakfasts, de campings of in het gezellige hotel in Haastrecht.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Vlist

 

Reviews lezen over Vlist

Meer informatie over Vlist vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Vlist. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Vlist

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.