Couperus en de Oudheid’ in Rijksmuseum

Van 8 maart tot en met 25 augustus is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de bescheiden expositie ‘Couperus en de Oudheid’ te zien, over de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923) en zijn romans over de oudheid. Dit ter gelegenheid van het jubileumjaar ‘150 jaar Louis Couperus’ dat in 2013 wordt gevierd. De expositie combineert de vroege uitgaven van Couperus’ romans met archeologische voorwerpen uit de klassieke en Egyptische collectie van het museum. Kunstenares Elisa Pesapane liet zich door deze bijzondere combinatie inspireren en maakte potloodtekeningen bij de expositie. Zie ook www.rmo.nl/couperus
couperus-leiden-rijksmuseum-oudheid

Tentoonstelling

Louis Couperus schreef over de oudheid tientallen romans en verhalen, en die spelen de hoofdrol in de tentoonstelling. Waar mogelijk worden de eerste drukken van Couperus’ boeken getoond. Bij de romans selecteerde het museum toepasselijke objecten uit de eigen klassieke en oud-Egyptische collectie, zoals een marmeren Dionysos-beeld. Kunstenares Elisa Pesapane maakte in opdracht van het museum potloodtekeningen bij elk boek; op de tekeningen is steeds Couperus te zien met een aan die titel gerelateerd voorwerp of oudheidkundig thema. Deze unieke tekeningen zijn te koop via de museumwinkel.

Biograaf

Frédéric Bastet (1926-2008), voormalig conservator Klassieke Wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, was de biograaf van Louis Couperus. Hij bewonderde Couperus’ grote liefde voor en buitengewone kennis van de oudheid. In de expositie is een uniek televisiefragment te zien waarin biograaf Bastet commentaar geeft op filmbeelden van Louis Couperus uit zijn sterfjaar 1923. Het is de eerste keer dat Bastet bewegende beelden ziet van Louis Couperus en hij vertelt wat dat met hem doet.

150 jaar Louis Couperus

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van ‘150 jaar Louis Couperus’, een initiatief van het Louis Couperus Genootschap. De schrijver werd op 10 juni 1863 geboren aan de Mauritskade in Den Haag. De opening van de tentoonstelling valt samen met de opening van de Week van de Klassieken (7 t/m 15 maart), www.weekvandeklassieken.nl.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Leiden

 

Reviews lezen over Rijksmuseum van Oudheden

Meer informatie over Rijksmuseum van Oudheden vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Leiden. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Rijksmuseum van Oudheden

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.