Tsjechië in trek bij gourmands

Niet alleen voor de 12 werelderfgoederen van UNESCO, maar ook voor de gastronomie ga je naar Tsjechië. Geniet van haute cuisine in Praag of probeer een vers gebrouwen streekbiertje met traditionele goulash in Pilsen. Fietsliefhebbers fietsen langs de rijke wijnakkers en maken kennis met de grootste en oudste wijnkelders van Zuid-Moravië.

fietsen Tsjechie

fietsen Tsjechie

Rijke Tsjechische eetcultuur

De Tsjechische keuken is een samensmelting van tradities en culturen. Je vindt veel invloeden uit de Hongaarse, Poolse en Duitse keuken terug in authentieke recepten. Fijnproevers maken kennis met de Tsjechische keuken via CzechSpecials, een initiatief van het verkeersbureau van Tsjechië. Op deze website vind je de beste restaurants en maak je kennis met de voornaamste streekgerechten.

Culinaire hoogstandjes in Praag

De Tsjechische hoofdstad richt zich steeds meer op bezoekers met een voorliefde voor gastronomie. Dit voorjaar organiseert Praag diverse culinaire festivals waar je kennis maakt met de moderne én de traditionele Tsjechische keuken. Jaarlijks terugkerend is het Praagse Restaurant Festival (van 15 januari t/m 28 februari), waar gasten voor een prikkie bij een luxe restaurant eten. In mei organiseert de hoofdstad het Praagse Food Festival. Tijdens dit festijn kun je niet alleen genieten van Tsjechische gerechten maar ook maaltijden uit de Franse en de Aziatische keuken. Praag kent uiteraard ook haute cuisine. Restaurants La Degustation Bohême Bourgeoise en Alcron werden vorig jaar voor het eerst beloond met een Michelinster.

Fietsen door de wijnranken

Zowel in Bohemen als in Moravië worden al eeuwenlang wijnen geproduceerd. Zuid-Moravië is de streek van historische stadjes, authentieke dorpjes en een zeer uitgebreide wijncultuur. Populaire wijngebieden zijn Mikoluv en Znojmo, waar met name witte wijnen zoals Gruner Veltliner, Rijn Riesling, Pálava, Sauvignon Blanc en Muller Thurgau populair zijn. In deze Tsjechische variant van Toscane zijn ontzettend veel wijnroutes die je per fiets kunt ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Brno wijnroute (130 km), de Mikulov wijnroute (55 km) die doorloopt tot de grens met Oostenrijk en de Greenway wijnroute (425 km in totaal) die zich uitstrekt van Praag tot Wenen. Deze route doet ruim 70 wijnstadjes aan. Zuid-Moravië is gezegend met prachtige natuur en heeft zelfs een UNESCO monument: het schilderachtige landschap Lednice-Valtice op de grens met Oostenrijk.

Vers gebrouwen biertje

Met ruim 170 duizend inwoners is Pilsen de vierde grootste stad van Tsjechië. Zeg je Pilsen (Plzen in het Tsjechisch), dan zeg je bier. Toeristen vanuit de hele wereld komen naar de hoofdstad van de regio om het bekende Pilsner Urquell bier te proeven. In augustus wordt er een grootschalig Pilsner Bier Fest georganiseerd. Wie niet van bier houdt, kan zich tegoed doen aan alcoholvrije drankjes, zoals limonades op basis van het zuivere water uit de bossen van Šumava. De Pilsener keuken heeft haar eigen streekgerechten zoals forel en goulash, op smaak gebracht met biersauzen en geserveerd met hluchec (aardappelkoekjes). Naast gastronomie staat de stad ook bekend om de cultuur, met festivals zoals het Finále filmfestival met binnenlandse films (21-27 april), het internationale filmfestival Divadlo (11-19 september) en het internationaal folklore festival (12 – 16 juni).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Tsjechië

 

Reviews lezen over Tsjechië

Meer informatie over Tsjechië vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Tsjechië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Tsjechië met Skyscanner

Kaart van Tsjechië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.