Expositie: Heb je het al gehoord?

Van 16 februari tot en met 22 september zal het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen een tentoonstelling houden over de wijze waarop mensen vroeger in de Zuiderzeedorpen met elkaar communiceerden en hoe dat tegenwoordig gebeurt. Hierbij wordt onder andere stilgestaan bij de rol van de leugenbank, de kermis, het café, de kerk en het woonhuis.
zuiderzeemuseum-enkhuizen-heb-je-het-al-gehoord

In drie zalen, vol verhalen, schilderijen, foto’s, films en geluidsfragmenten, krijgen bezoekers antwoord op interessante vragen. Waar hebben de vissers op de leugenbankjes in de haven het eigenlijk over? Wie flirt met wie op de kermis? En welke sterke verhalen worden er in de kroeg verteld?

Openingszin

De tentoonstelling vertelt niet alleen verhalen, maar vraagt deze ook van de bezoekers zelf. Stem op de hedendaagse versie van de leugenbank, schrijf op een bierviltje welke openingszin er tegenwoordig wordt gebruik in de kroeg en lees de laatste roddels in de hoek vol roddelbladen. Ook verzamelt het museum kroegfoto’s die opgehangen worden op een speciale muur. Bezoekers kunnen hun favoriete foto insturen via kroegfoto@zuiderzeemuseum.nl.


Immaterieel erfgoed

Heb je het al gehoord? staat in het teken van het jaarthema van 2013: Vissen naar verhalen. Het Zuiderzeemuseum ontsluit met tentoonstellingen en ‘levende geschiedenis’ het immateriële erfgoed van het wonen, werken en samenleven van de Zuiderzeegemeenschappen. Deze nalatenschap staat wereldwijd in de belangstelling en er is onder andere bij UNESCO een groeiend besef dat die behouden moet worden voor komende generaties.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Enkhuizen

Meer informatie over Enkhuizen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Enkhuizen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Enkhuizen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.