Zuiderzeemuseum grote winnaar Goed Geld Gala

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is gisteravond een van de grote winnaars van het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij geworden. Bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro, ontvangt het museum 780.000 euro voor het project Waterwerken. Deze museumattractie daagt bezoekers vanaf 2014 uit om, net als ingenieur Lely, mee te helpen bij de strijd tegen het water en de bouw van dijken. Het Zuiderzeemuseum prijst zich zeer gelukkig met de financiële steun.
zuiderzeemuseum-enkhuizen-buitenmuseum

De opbrengst van de BankGiro Loterij was in 2012 ruim 128 miljoen euro. De helft hiervan – 64 miljoen euro – is bestemd voor cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Dit is de grootste bijdrage die de deelnemers van de cultuurloterij tot nu toe hebben gegeven aan cultuur. In totaal namen 65 organisaties een cheque voor meerjarige of eenmalige steun in ontvangst.

Grote verandering

Een gedeelte van het buitenmuseum ondergaat een grote verandering door het project. De eilanden Marken, Wieringen, Urk, Pampus en Schokland ‘herrijzen’ als kleine stukjes land uit het lage water van het IJsselmeer. Bezoekers bereiken deze eilandjes met behulp van bootjes en lieslaarzen. Bij de realisatie van Waterwerken vraagt het Zuiderzeemuseum zijn bezoekers om mee te denken over de uitvoering van het plan, waarbij het beste idee wordt opgenomen in het project.


BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland

De BankGiro Loterij is de oudste goededoelenloterij van Nederland. Ongeveer 650.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen molens, musea en monumenten in Nederland. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2012 ruim 64 miljoen euro bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Met de bijdrage uit dit jaar en voorgaande jaren zorgen de deelnemers van de cultuurloterij ervoor dat molens, musea en monumenten bewaard blijven.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Zuiderzeemuseum

Meer informatie over Zuiderzeemuseum vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Enkhuizen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Zuiderzeemuseum

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.