Succesvolle 55e editie Vakantiesalon Belgie

De Brusselse Vakantiesalon zit er weer op voor 2013. Exposanten, bezoekers en organisatie blikken tevreden terug op een geslaagde editie. 105.413 bezoekers (een stijging van 3% ten opzichte van 2012) genoten van de talloze animaties, optredens en proeverijen die traditioneel deel uitmaken van het Salon. Bij de 748 standhouders klinkt niets dan positieve feedback over de Belgische reizigers die naar Brussels Expo trokken om zich te informeren over en inspiratie op te doen voor hun volgende reis.
vakantiesalon-brussel

Dit jaar een gastthema

Voor het eerst had het Vakantiesalon een gastthema. In de editie van 2013 stonden cruises centraal. Een bijna vanzelfsprekende keuze, want de cruise-industrie is superhip. Met de innovaties die de sector doorvoerde zijn vooroordelen als ‘cruises zijn oubollig’ of ‘cruises zijn onbetaalbaar’ nooit verder weg geweest. Ondervoorzitter van Cruise & Ferry World Ben Scheefhals blikt tevreden terug: “Het is de eerste keer dat de cruisemaatschappijen in zo’n grote getale aanwezig zijn op het Salon. We waren dit jaar het gastthema en konden dus ook genieten van erg veel bezoekersaandacht. Hoewel we als industrie al een enorme groei achter de rug hebben, gold voor cruises bij het grote publiek misschien nog altijd een beetje de leuze ‘onbekend is onbemind’. Daar hebben we, dankzij de laagdrempeligheid van het Vakantiesalon, komaf mee kunnen maken. De typische vraag aan onze stands was: ‘hoe zit dat nu precies, zo’n cruise?’. Deze vraagstellers en potentiële cruiseliefhebbers hebben we zo goed mogelijk geïnformeerd over het aanbod en geïnspireerd aan de hand van de verschillende formules. En die zijn zeer divers, iets dat onze bezoekers steeds opnieuw aangenaam verraste.”


Al sinds 2011 bundelen de exposanten van het Vakantiesalon hun krachten in villages. Het bestaande aanbod werd dit jaar verrijkt met een Flanders Village en een Wallonia Village. Olivier Neys, Directeur van het Centre d’Action Touristique des Provinces Wallonnes, is enthousiast over deze innovatie: “We zijn al een aantal jaar vertegenwoordigd op het Vakantiesalon en mochten nooit klagen over de bezoekersaandacht, maar dit jaar merken we zeker dat onze visibiliteit veel groter is door de opstelling in Villages.

Het Vakantiesalon is voor ons heel belangrijk, want Belgen zijn onze grootste en voornaamste doelgroep. Zoals steeds zijn onze bezoekers voornamelijk geïnteresseerd in wandelvakanties, gastronomische trips en – een nieuwe trend – binnenlandse citytrips. Ook dat merkten we heel goed op het Vakantiesalon, want we kregen veel vragen over ons aanbod in de grote Waalse steden.” Ook Saskia Van Laere, directeur van Logeren in Vlaanderen, is opgetogen over de nieuwe Villages voor Vlaanderen en Wallonië: “Onze bezoekers zijn duidelijk doelgericht op zoek naar meer info over Vlaanderen en de opstelling in het Flanders Village laat ons toe hen alle nodige informatie als het ware op een presenteerblaadje aan te bieden. Het versterkt de identiteit van de Vlaamse exposanten.”

Op de vraag hoe binnenlandse vakanties evolueren, geeft Saskia een positieve respons: “Tripjes in eigen land doen het goed. Meer dan vroeger zoeken mensen naar een authentieke beleving, dus logies met een eigen verhaal zijn bijzonder populair, bijvoorbeeld lokaties met een erfgoed-link of boerderijvakanties. In het algemeen blijven de regio’s Limburg en West- Vlaanderen toppers, maar ook de andere provincies zijn aan een opmars bezig. Zo investeren we volop in wandel-, fiets- of paardrijfaciliteiten, want er is bijvoorbeeld veel vraag naar het groene Vlaams-Brabant, waar je heerlijk kan paardrijden.”

Reisprofessional

Voor de professionele bezoeker was er eveneeens voldoende gelegenheid om inspiratie op te doen. Op de eerste dag van het Salon vond opnieuw de Brussels Travel Top plaats, een rijkgevuld programma van 5 drukbezochte workshops gericht aan de reisprofessional. ’s Avonds stond er nog een debat geleid door internationale sprekers op het programma, alsook de allereerste editie van de Belgian Travel awards, waar onder andere Jetair, Vacansoleil, MSC Cruises en bestemmingen Frankrijk en Barcelona in de prijzen vielen. Meer dan 700 reisagenten, touroperatoren en andere reisprofessionals woonden de prijsuitreiking en het debat bij. Met de Brussels Travel Top en Belgian Travel Awards positioneert het Vakantiesalon van Brussel zich dus duidelijk ook als expertiseplatform bij de reisprofessional.

“De organisatie blikt tevreden terug op vijf dagen Vakantiesalon”, aldus David Boon van Brussels Fairs and Exhibitions. “Voor onze 55e editie onderging het Vakantiesalon een make-over, waarbij we ons nog meer positioneren als platform voor inspiratie, informatie en beleving. Bezoekers komen niet alleen langs om hun volgende reis te plannen, maar ook om ideeën op te doen en een leuke dag te beleven. Dankzij het groeiend aantal animaties in de thematisch opgestelde paleizen en villages hangt er een gezellige vakantiesfeer in Brussels Expo. Met onze B2B-initiatieven nemen we onze expertiserol op en richten we ons ook duidelijk meer op de reisprofessional.”

Comments are closed.