Museum Het Valkhof terug naar 18e eeuw

Een eeuw die ook wel ‘de vergeten eeuw’ wordt genoemd. Maar de invloed van deze verrassende eeuw is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee: ze vonden hun oorsprong in de 18de eeuw. De tentoonstelling ‘Uit de plooi’ neemt de bezoeker mee naar deze interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis.
Museum het Valkhof Nijmegen

Uit de plooi

In de 18de eeuw raakte Nederland uit de plooi. Heel letterlijk met het verdwijnen van de diepe plooien in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken. Maar ook in politiek en maatschappelijk opzicht ontplooien de mensen zich. De opvattingen over de rol van vrouw en kinderen in het huisgezin en over de rechten van burgers veranderen. De economische groei, en daarmee ook de politieke invloed, verschuift van de steden naar het platteland, en van het westen naar het oosten. Ook in geestelijk opzicht komen de mensen uit de plooi: de stijve zelfvoldane rijkdom van de 17de eeuw maakt plaats voor een persoonlijke beleving van geloof, individuele ontwikkeling en omgang met de medemens.


Van pruiken tot politiek

Aan de hand van onder andere schilderijen, kleding, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt de bezoeker meegenomen naar het leven in de 18de eeuw. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s. Elk thema heeft een eigen sfeer en vormgeving meegekregen. Van uiterlijke pracht en praal via innerlijke ontwikkeling, naar een intieme ruimte waarin het huisgezin centraal staat. Bezoekers gaan ‘op visite’ in een rijk versierd huis en kunnen genieten van typisch 18de-eeuwse topografische tekeningen. De belangrijkste politieke ontwikkelingen komen in de laatste zaal van de tentoonstelling aan de orde.

Oosten van Nederland

De tentoonstelling zal ook dieper ingaan op de rol en de positie van het oosten van Nederland in de 18de eeuw. Deze periode wordt namelijk vaak bezien vanuit het westen van het land. Pas recent is er meer aandacht voor het oosten, met een eigen economische dynamiek en een bijzondere rol in het politieke spel. In de tentoonstelling en in de gelijknamige publicatie staat de elite van het oosten van Nederland centraal.

De Pronkkamer

In de speciaal ingerichte tentoonstellingszaal ‘de Pronkkamer’ (geopend vanaf 16 februari) kan de bezoeker zich na het bekijken van de tentoonstelling verder onderdompelen in 18de-eeuwse sferen. Jong en oud kunnen hier zelf aan de slag. Van papierknipkunst en het spelen van spelletjes uit die tijd tot het uitproberen van een 18de-eeuws kostuum: hier kan het! Ook worden in deze ruimte lezingen, workshops en voorstellingen gegeven die aansluiten bij de tentoonstelling.

Publicatie

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek van Joost Rosendaal. Veel van de bijzondere objecten in de tentoonstelling zijn in deze publicatie afgebeeld en besproken. Het boek verschijnt bij uitgeverij Vantilt en is vanaf 1 februari in de museumwinkel en boekhandels te koop (ISBN 9789460041273, introductieprijs €22,50).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nijmegen

 

Reviews lezen over Museum Het Valkhof

Meer informatie over Het Valkhof vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Museum Het Valkhof. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Museum Het Valkhof

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.