Carnaval in Duinkerken: gek, gekker, gekst

Carnaval willen vieren met een andere beleving dan die wij in eigen land kennen maar niet naar de andere kant van de wereld willen reizen? Dan is het carnavaleske feestgedruis in de Franse stad Duinkerken zeker een optie.
carnaval-duinkerken

Grootste carnaval van Frankrijk

Daar vindt sedert jaar en dag tussen eind januari en begin maart het grootste, gekste, luidste en meest bruisende carnaval van heel Frankrijk plaats. Hoogtepunten zijn de megaoptocht op zondagmiddag 10 februari in het centrum van Duinkerken en de eveneens imponerende stoet op zondag 17 februari in de badplaats Malo-les-Bains. Praalwagens laten ze hier voor wat het is, de tienduizenden bezoekers uitgedost in kleurrijke kostuums en pruiken lopen met parasols door de stad en zorgen voor een luidruchtig en zeer uitgelaten sfeer.

Iedere zaterdagavond vindt er in het Congresgebouw van 22.00 tot 05.00 uur een levendig Carnavalsbal plaats. ‘Duinkerken is een van de meest favoriete steden in Europa voor carnavalsvierders. De uitbundigheid waarmee wij carnaval vieren is uniek in Europa,’ stelt Onno Ottevanger van het verkeersbureau van Duinkerken. De VVV biedt speciale carnavalsarrangementen aan. Inlichtingen en reserveringen via oottevanger@ot-dunkerque.fr of telefoonnummer +33-3-28262789. Informatie over Duinkerken vindt men bij de VVV Duinkerken.

Oorsprong

De geschiedenis van het carnaval in Duinkerken is verbonden met de vissers die gedurende eeuwen de visgronden van IJsland opzochten. Ze bleven maanden weg van huis en aan de vooravond van hun vertrek werd er behoorlijk feest gevierd. Vanaf de 18de eeuw trokken de vissers samen met hun families door de straten van Duinkerken en zetten maskers op. Het was het begin van de ‘Visscherbende’, een kleurrijke, levendige optocht, dat nu nog altijd het hoogtepunt van het carnavalfeest vormt. Op maandag 11 februari is er de optocht van de ‘bande de la Citadelle’ en dinsdagmiddag het carnaval van Rosendael. Centrale figuur in de optochten zijn Reuze Papa en zijn echtgenote Reuzine Dame Gentille die beiden omringd worden door metershoge bewakers.

Verkleedpartij

De kostuums van de carnavalsvierders zijn bijzonder gevarieerd, origineel en kleurrijk. Mannen zijn dikwijls verkleed als vrouw, compleet met jurk, kousen en jarretelgordel. Zingend trekt de stoet door de straten van de stad met in de voorhoede muzikanten met fluit, trommel en koperen blaasinstrumenten en de hoofdtamboer. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland waar jaarlijks nieuwe carnavalsliederen gecomponeerd worden zingt men hier jaar in jaar uit hetzelfde repertoire liederen.

Haring gooien

Een vast onderdeel van de festiviteiten is het ‘Jet d’z’harengs’ – haringwerpen. Om het visverleden te eren gooit uur de burgemeester van Duinkerken rond de klok van 16.00 vanaf het balkon van het stadhuis honderden in cellofaan verpakte gerookte
haring naar de feestgangers. Tussendoor zwiept hij plastic kreeften het publiek in, degenen die deze vangen kunnen het bij een plaatselijke visboer omruilen voor een levend exemplaar.
De bals die zaterdagavond in de Kursaal van het Congresgebouw plaatsvinden worden door verschillende carnavalsverenigingen georganiseerd. De opbrengst van de feesten gaat naar goede doelen.

Bereikbaarheid

Duinkerken ligt op nog geen drie uur autorijden van Utrecht en op ruim anderhalf uur van Brussel. Er zijn goede treinverbindingen via Brussel en Lille met de Thalys en TGV of goedkoper via Brussel naar De Panne in België en dan met de bus naar Duinkerken.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duinkerken

 

Reviews lezen over Duinkerken

Meer informatie over Duinkerken vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Dunkerque. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duinkerken

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.