Bijzondere kindercolleges in Zuiderzeemuseum

Voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar organiseert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen samen met de MuseumJeugdUniversiteit vijf bijzondere colleges in het binnenmuseum. Deze gaan over leuke, gekke, maar vooral interessante onderwerpen, zoals Sinterklaas, het waterpeil en overleven zonder mobieltje. Speciaal aangestelde wetenschappers en experts bespreken ieder onderwerp met behulp van beeld, geluid en opdrachten. De jonge ‘studenten’ krijgen daarbij volop de mogelijkheid om vragen te stellen.
zuiderzeemuseum

Bij de eerste lezing krijgen alle ‘studenten’ een collegekaart, die voor iedere bijeenkomst wordt afgestempeld. Wie bij voldoende colleges is geweest, ontvangt een officieel diploma.

Inschrijven

De colleges vinden plaats op 3 februari, 3 maart, 31 maart, 21 april en 26 mei, en duren van 10.30 tot 11.30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich via de site van de MuseumJeugdUniverstiteit inschrijven. De kosten bedragen 25 euro per persoon en er is plek voor maximaal vijftig deelnemers. Familie of vrienden die de kinderen begeleiden, betalen de normale toegangsprijs voor het binnenmuseum en hebben geen toegang tot de collegeruimte.


Programma/h2>
College 1: Droeg de opa van mijn opa ook een spijkerbroek?
Op 3 februari geeft Dr. Timo de Rijk een lezing over de ontwikkelingen van gebruiksvoorwerpen. Timo de Rijk is bijzonder hoogleraar Design Cultures aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De spijkerbroek werd eind van de 18e eeuw geïntroduceerd als werkbroek. Rond 1960 droegen hippies de spijkerbroek tijdens protesten. Tegenwoordig draagt iedereen een spijkerbroek, maar hoe kan dat eigenlijk? Bijna alles om ons heen is ooit door mensen bedacht en gemaakt. Tijdens dit college ontdek je meer over de dingen om je heen, die niet voor niks een bepaalde vorm hebben gekregen.

College 2: Krijg ik natte voeten als het IJsselmeerwater een meter stijgt?

Op 3 maart vertellen Drs. L.H.M. Kohsiek, en Ing. R.W.G.M. Melis, alles over het droog houden van Nederland. Meneer Kohsiek is dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Meneer Melis is projectdirecteur bij dit bedrijf.

Nederland is een echt waterland. En water is leuk! Je kunt er in zwemmen en er mee spelen. Maar water heeft ook minder leuke kanten. Er kan namelijk ook wel eens teveel water zijn. Wat doe je dan?

College 3: Sinterklaas, wie is die baas?

Op 31 maart legt Dr. Albert van der Zeijden uit wie Sinterklaas nu precies is. Albert van der Zeijden is wetenschappelijk beleidsmedewerker Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Het Sinterklaasfeest is vooral in Nederland een groot feest. Maar buitenlanders vinden Sinterklaas maar een raar feest. Mee in de zak als je stout bent, een tik met de roe en wie zoet is krijgt lekkers. Maar vierden jouw opa en oma, of zelfs hun opa en oma vroeger Sinterklaas op dezelfde manier?

College 4: Hoe verplaats je een huis?

Op 21 april laat Erik Walsmit, conservator van het Zuiderzeemuseum, zien hoe het buitenmuseum is opgebouwd.

De honderddertig huisjes in het buitenmuseum stonden honderd jaar geleden ergens anders. Vanuit tweeënveertig verschillende dorpen rondom het IJsselmeer werden ze naar het museum gebracht. Hoe doe je dat, een huis of zelfs een kerk verplaatsen?

College 5: Hoe overleef ik zonder mobieltje?

Op 26 mei geeft Dr. Hester Dibbits tips om zonder elektrische apparaten door het leven te gaan. Hester Dibbits is lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam.

Wat doe jij als je thuis komt uit school? Computeren, Skypen, Wiiën of old skool televisie kijken? Misschien doe jij wel alles tegelijk. Toen al deze apparaten nog niet bestonden verveelden kinderen zich natuurlijk helemaal rot. Of toch niet? Wat deden kinderen eigenlijk de hele dag?

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Zuiderzeemuseum

Meer informatie over Zuiderzeemuseum vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zuiderzeemuseum. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Zuiderzeemuseum

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.