RAAK-MKB subsidie ‘Carbon management voor tour operators’

Het Centre for Sustainable Tourism and Transport van de Academie voor toerisme van NHTV Breda heeft van de subsidie verlenende instantie Stichting Innovatie Alliantie groen licht gekregen het RAAK-MKB project ‘Carbon management voor tour operators’ te gaan uitvoeren. Dit project, afgekort tot CARMATOP, heeft een looptijd van twee jaar. Naast NHTV doen mee de ANVR, Hogeschool Zeeland, Climate Neutral Group, ECEAT en elf tour operators.
carbon-management-tour-operators

Het doel van het project is nieuwe kennis te ontwikkelen en testen voor het berekenen van de CO2 voetafdruk (zgn. carbon footprint) voor pakketreizen en dit te vertalen naar een eenvoudige toepassing waarmee tour operators carbon management kunnen integreren in hun bedrijfsvoering. De Nederlandse tour operator branche en ANVR lopen met dit initiatief ver voor op internationale collega’s.

Wat is Carbon management?

Carbon management betekent het strategisch omgaan met emissies. Dit wordt steeds belangrijker voor (toeristische) bedrijven door diverse economische, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. De meest belangrijke aanleidingen om actie te ondernemen zijn stijgende energiekosten, het internationale luchtvaartbeleid, de maatschappelijke druk te ‘vergroenen’, een toenemende vraag van klanten naar ‘groenere’ reizen, en de wens een groen imago te krijgen en koploper te zijn.


Centre for Sustainable Tourism and Transport

Het Centre for Sustainable Tourism and Transport (CSTT) van NHTV heeft jarenlange ervaring met het berekenen van emissies en het bedenken van strategieën om emissies te verminderen, o.a. via haar jaarlijks onderzoek naar de emissies van Nederlandse vakantiegangers (de Travelling Large rapporten) en een carbon management project voor Sawadee Reizen, onlangs gewaardeerd met een Responsible Tourism Award.

Stichting Innovatie Alliantie

RAAK-MKB is een subsidieregeling voor hogescholen van het Ministerie van OCW. De regeling wordt uitgevoerd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA) en is gericht op het bevorderen van kennisuitwisseling met het doel het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten. De subsidie bedraagt € 300.000.

Comments are closed.