Drukte verwacht bij KPN NK Shorttrack

Komend weekeinde wordt in de Jaap Edenhal in Amsterdam het KPN NK Shorttrack verreden. Het succes van shorttrackster Jorien ter Mors op het KPN NK Allround zorgt voor grote publieke belangstelling. De finales op zaterdagavond en zondagmiddag zijn al zo goed als uitverkocht.
nk-shorttrack-amsterdam-2013

Grote belangstelling

Niet eerder was de belangstelling voor het NK Shorttrack op voorhand zo groot. De verwachte drukte hangt voor een deel samen met de knappe prestatie van Jorien ter Mors op het KPN NK Allround. In Heerenveen eiste de shorttrackster afgelopen weekeinde de nationale titel op door erkende langebaanschaatsers als Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Linda de Vries te verslaan. Ter Mors komt in Amsterdam weer in actie op haar favoriete discipline en is de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap bij de vrouwen.

Ook de recente goede prestaties van de Nederlandse shorttrackers in de World Cup spreken tot de verbeelding. De Nederlandse mannen wonnen dit seizoen al twee keer zilver op de aflossing en Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt waren goed voor een individuele bronzen medaille. Vijf rijders wisten al een nominatie voor de Olympische Spelen van Sochi 2014 af te dwingen.

Veel shorttrackliefhebbers grijpen de kans om de Nederlandse toprijders komend weekeinde in eigen land in actie te zien De waardering van shorttrack als kijksport is duidelijk groeiende.

Opening beurshandel door Cees Juffermans

Een dag voor de start van het NK, op vrijdag 4 januari, opent toernooidirecteur Cees Juffermans namens het KPN NK Shorttrack de handelsdag van de NYSE Euronext Amsterdam. Om klokslag 9.00 uur luidt Juffermans op vrijdagochtend de beursgong. Op het balkon boven de beursvloer krijgt hij gezelschap van onder anderen bondscoach Jeroen Otter, disciplinemanager shorttrack Wilf O’Reilly en rijders uit de nationale selectie. Ook zijn vertegenwoordigers van de KNSB en organisator TIG Sports aanwezig bij de gongceremonie. Daarnaast is namens Skate4Air is ook tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage aanwezig op Beursplein 5.

Skate4Air Relay

Tijdens het KPN NK Shorttrack wordt aandacht gevraagd voor Skate4AIR. Dit goede doel zamelt geld in voor onderzoek naar de ingrijpende ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) bij kinderen. Zaterdag wordt het avondprogramma afgesloten met de Skate4AIR Relay, een spectaculaire aflossingswedstrijd tussen twee teams met prominenten uit het shorttrack en het langebaanschaatsen. De teams voor deze wedstrijd zijn samengesteld door toernooidirecteur van het KPN NK Shorttrack Cees Juffermans en Jochem Uytdehaage. Laatstgenoemde is ambassadeur van Skate4AIR.

Programma NK Shorttrack

Inmiddels is het volledige programma van het KPN NK Shorttrack bekend. Zowel de mannen als de vrouwen rijden vier individuele afstanden. Zaterdag staan de finales van de 1500 meter en 500 meter op het programma. Zondag volgen de 1000 meter en de afsluitende Super Finale over 3000 meter. De resultaten van deze vier races opgeteld zijn bepalend voor de eindrangschikking.
Ook komen de rijders namens hun club of gewest in actie tijdens de aflossing. De relay-finales worden verreden op zondagmiddag.
Bekijk het complete programma op: schaatsen.nl/kpn-nk-shorttrack-2013/programma

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zweden

 

Kaart van KPN NK Shorttrack

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.