Bezoekersrecord voor Utrechtse Domtoren

De Domtoren was in 2012 populairder dan ooit. Dat heeft Toerisme Utrecht, die de exploitatie van de toren voor zijn rekening neemt, bekend gemaakt. Door promotie en nieuwe activiteiten zoals een theatervoorstellingen en een benefietbeklimming voor Serious Request trok het Utrechtse stadssymbool een record aantal van 58.000 bezoekers.

De Domtoren in Utrecht

De Domtoren in Utrecht

58.000 Beklimmingen

Ook afgelopen jaar was een bezoek aan de Domtoren populair. Ruim 58.000 mensen beklommen de prominente 112 meter hoge overzichtslocatie in de Domstad, een stijging van ruim 5% ten opzichte van 2011. “De goede resultaten zijn een direct gevolg van betere promotie en samenwerking met anderen”, zegt directeur Ronald Trum van Toerisme Utrecht.
“Zo hebben we onder meer met de introductie van bijzondere Domtoren-souvenirs en een Domtoren-paspoort de marketing en promotie van de toren opgefrist. En waren we betrokken bij een groot aantal Utrechtse evenementen zoals de stadsdag, VJ op de Dom, museumtentoonstellingen en culturele zondagen”. Ook eigen thema-activiteiten scoorden goed. Veel mensen maakten tijdens ‘Midzomeravondtours’ (augustus) en ‘Lichtjes Kijken’ (december) gebruik van de mogelijkheid om de toren ’s-avonds te beklimmen en een serie theatervoorstellingen trok veel publiek.

Michaelskapel voltooid

Een hoogtepunt in 2012 was ook de voltooiing van het interieur van de Michaelskapel met een imposante smeedijzeren kroonluchter, die door burgemeester Wolfsen tijdens de opening van Utrechtse museumnacht in oktober werd ontstoken en sindsdien te zien is tijdens rondleidingen. Het bijzondere pronkstuk werd gemaakt door de Utrechtse kunstsmedenfamilie Van der Horst en is gefinancierd door ‘Domtoren Steunpilaren’, Utrechtse bedrijven en organisaties die het stadssymbool een warm hart toedragen en bijzondere projecten in en rond de toren ondersteunen.

De smeedijzeren kroonluchter

De smeedijzeren kroonluchter

App en Green key

Dit jaar wil Toerisme Utrecht de beleving van een bezoek aan de Domtoren verder moderniseren. Zo wordt dit voorjaar een Domtoren App geïntroduceerd, waarmee bezoekers met de nieuwste ‘augmented reality’-techniek via hun smartphone kunnen zien hoe het uitzicht vanaf de toren honderden jaren geleden was, of in de toekomst zal zijn. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzaamheid en wil de Domtoren in 2013 de Green Key behalen, het internationale keurmerk voor duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en zorg voor het milieu.

Tot slot wil de Domtoren zich meer ontwikkelen als evenementenlocatie. “De toren is al een hele populaire plek voor huwelijken en zakelijke bijeenkomsten”, aldus directeur Trum.

En na alle positieve reacties die we hebben ontvangen na de theatervoorstellingen in de toren willen we nu ook de mogelijkheden bekijken om aan te sluiten bij kennis- en cultuur-evenementen. Zoals dit seizoen de festiviteiten rond 300 jaar Vrede van Utrecht, of bijvoorbeeld het Internationaal Kamermuziekfestrival. Zo krijgt de toren nog meer een centrale plek in het stadsleven en voor de bewoners.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Utrecht

 

Reviews lezen over Domtoren

Meer informatie over Domtoren vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Domtoren. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Domtoren

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.