Bijzonder 2013 voor Amsterdam

2013 wordt een heel bijzonder jaar voor Amsterdam. 400 jaar grachten, 125 jaar het Concertgebouw, de heropening van het Rijksmuseum en vele andere unieke evenementen vallen allemaal samen in één jaar.

2013 gaat een heel bijzonder jaar worden voor Amsterdam

2013 gaat een heel bijzonder jaar worden voor Amsterdam


In de tweede week van januari vindt de officiële opening van Amsterdam 2013 plaats. Naast alle openingsactiviteiten voor het jubileumjaar, zoals de onthulling van het Amsterdam 2013 icoon, is er in Amsterdam in januari nog veel meer te beleven. Zo is er bijvoorbeeld de eerste Amsterdamse Hotelnacht, de aftrap van 24H Amsterdam Centrum en openen diverse bijzondere tentoonstellingen in o.a. het Rembrandthuis en Amsterdam Museum. Mocht er ijs op de grachten liggen, dan wordt de 2013 programmering uiteraard hierop aangepast.

Amsterdam Light Festival

In de aanloop naar het feestelijke jaar Amsterdam 2013 vindt Amsterdam Light Festival plaats, een festival van licht en water dat de pracht van de historische stad letterlijk in de schijnwerpers zet. Van 7 december 2012 tot en met 20 januari 2013 zijn in het centrum van Amsterdam lichtsculpturen van hedendaagse (internationale) kunstenaars gratis te bewonderen en zijn gebouwen en bruggen op bijzondere wijze aangelicht.

1 januari 2013

Amsterdam 2013 begint al goed op nieuwjaarsdag – op 1 januari openen o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Tropenmuseum en ook de Hermitage Amsterdam, waar momenteel tevens de wereldberoemde Van Gogh Museum collectie te zien is, hun deuren. Hierdoor kunnen buitenlandse en Nederlandse bezoekers ook die dag genieten van alle topstukken die Amsterdamse musea in huis hebben.

De Gouden Eeuw

Het Amsterdam Museum biedt tot september 2013 de uitgebreide tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw, proeftuin van de wereld’. Deze presentatie vertelt aan de hand van de nieuwste technieken het verhaal van de eeuw van de wereldhandel, de VOC, economische bloei, rijkdom, religieuze diversiteit, hoogwaardige schilderkunst en uiteraard de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Het 400jarig bestaan van deze beroemde grachtengordel wordt in 2013 gevierd.

Magazines

De viering van 400 jaar grachten heeft geleid tot het ontwikkelen van een Grachten Magazine, een glossy blad met hierin, naast veel achtergrondinformatie over de beroemde grachten, een plattegrond, een wandeling en fietsroute langs dit zo belangrijke historische deel van Amsterdam. Tevens komt medio januari de eerste editie uit van het nieuwe Engelstalige stadsblad A-Mag. Dit tweemaandelijkse full colour magazine biedt een uitgebreid beeld van hetgeen er in Metropool Amsterdam te doen en te bezichtigen is aan de hand van interviews, achtergrondartikelen en een agenda.

2013 Campagne

Gedurende de tweede helft van januari zal het straatbeeld steeds meer verwijzen naar ‘Amsterdam 2013’. Het feestelijke jaar wordt kracht bijgezet door een visuele campagne welke aan de hand van herkenbare uitingen de verschillende iconen met elkaar verbindt. Er worden verschillende vlaggen en vignetten beschikbaar gesteld. De beroemde etalages van de Bijenkorf zullen tijdelijk zelfs volledig gewijd zijn aan de verschillende jubilerende culturele iconen van Metropool Amsterdam. Tevens komt er een speciale Amsterdam 2013 app waarmee je via sociale media en anderszins creatief en op geheel eigen wijze aan de slag kunt.

24H

24H Centrum, een nieuw initiatief waarin de stad haar parels laat zien, start in het Centrum van 12 op 13 januari 2013. Verspreid over het jaar volgen ook Oost, Zuid, West en Noord. De eerste 24H valt samen met de feestelijke opening van het jubileumjaar. Iedereen opent gedurende een etmaal de deuren, van balletstudio tot filmhuis, van sportvereniging tot buurthuis, van café tot kaasmaker, van haven tot vervoersbedrijf – hét bewijs dat Amsterdam een levendige metropool is met 24 uursac­tiviteiten en economie.

Peter de Grote

In maart start de omvangrijke tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar in de Hermitage Amsterdam en zijn er verschillende festiviteiten rondom het gerenoveerde Czaar Peterhuisje in Zaandam met het oog op het Nederland-Rusland jaar. Op 21 maart opent Keukenhof haar deuren voor een nieuw seizoen waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan Amsterdam 2013 zoals het presenteren van een speciale I amsterdam tulp. De bloemenpracht zal ook elders te zien zijn. Het 175-jarige Artis start de tentoonstelling Bloemenzee, over de dierentuin als park. Deze maand gaat ook de jubileumtentoonstelling van het 100-jarige Frans Hals Museum in Haarlem open.

Rijksmuseum

Amsterdam 2013 kent vele hoogtepunten, maar een van de belangrijkste is wel de opening van het Rijksmuseum. Na tien jaar verbouwen, renoveren en restaureren opent het vernieuwde Rijksmuseum op zaterdag 13 april 2013. Een geheel nieuwe opstelling, een volledig vernieuwd gebouw, nieuwe publieksfaciliteiten, een nieuw aangelegde tuin – alleen de Nachtwacht keert terug op zijn oorspronkelijke plaats. In 80 zalen vertellen 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur van de Middeleeuwen tot nu.

Grachten

Veel van de huizen langs de Amsterdamse grachten hebben een glorieus verleden. In 2010 is de grachtengordel zelfs aan de UNESCO-lijst van Werelderfgoed toegevoegd. Woonstede van de rijken, plaats van historische gebeurtenissen en vandaag de dag zijn de rijke gevels vaak voorbode van mooie binnentuinen en musea. Om de grandeur van een 17e-eeuws grachtenpand te ondergaan, is een bezoek aan een ‘verborgen’ museum aan te bevelen.

In januari opent hiervoor de tentoonstelling ‘Wonen aan de Gracht!’ in de Amsterdam Heritage Museums (Willet Holthuysen Museum, Ons’ Lieve Heer Op Solder, Bijbelsmuseum en Amsterdam Museum).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.