Mooiste kerstvakantie in Duitsland

Winkelstraten met fonkelende feestverlichting, op het marktplein verspreidt een enorme besneeuwde kerstboom goede zin. In het land van de bedenkers van de warmste kant van Kerstmis – zo’n stemmige Tannenbaum wint het toch van die opzichtige, rood-witte Amerikaanse frisdrankstripfiguur – zijn dit de allerfijnste weken van het jaar. Gezellig winterse dingen doen met het hele gezin. Een greep uit de vrolijke activiteiten in en rond de Kerstvakantie in het Geheim over de grens.

Fonkelende kerstverlichting maakt de warme kerstsfeer helemaal af

Fonkelende kerstverlichting maakt de warme kerstsfeer helemaal af

Gebakken schoenzolen eten

Een oud gebruik vol betekenis in de Grafschaft Bentheim: het traditionele ‘Schoosollenbacken’. Het klinkt erger dan het is: de ‘schoenzolen’ zijn geurige, knapperige warme wafels, bereid boven een open houtvuur. Al ver voor de uitvinding van het elektrische kerstlampje had elk gezin in deze streek zijn eigen wafelijzer, vaak met familiewapen en de trouwdag van het paar als ‘brandmerk’. Zo’n mooi gebruik mag nooit verloren gaan, vonden de Vrienden van Dierentuin Nordhorn. Vrijdag 28 december van 14-21 uur op het erf van de nostalgische boerderij op het terrein aan de Vechte, de Vechtehof. De dierentuin is vanaf 16:30 gratis toegankelijk; flakkerende vuurkorven langs het pad wijzen de weg. Nu we toch op de Vechtehof zijn: binnen in de knusse woonkamer warm je heerlijk op bij het haardvuur, met glühwein en punch. Buiten sist de braadworst op de grill!

Familiezoo Nordhorn staat ook bekend om zijn boeiende rondleidingen. Speciaal opgeleide gidsen geven uitleg bij de verschillende diersoorten en thema’s op het 10 hectare grote terrein. Vanaf zaterdag 5 januari begint een nieuwe serie, met speciale aandacht voor de nieuwe bisonstal. Aanrader: iedere eerste zaterdag van de maand de Schaapsherdershow! Bijna geluidloos tovert de herder met hulp van zijn watervlugge border collie de kudde Bentheimer Schapen (een bijzonder ras) naar iedere gewenste plek in de wei.

Middewinterhornblasen

Een deftige, volkse eeuwenoude traditie aan beide zijden van de grens. Net als in Twente diende ook in de Grafschaft Bentheim de enorme houten midwinterhoorn, lang geleden als noodsignaal bij gevaar, bijvoorbeeld een overstroming of naderende roversbende. Boze geesten verdrijven rond de zonnewende aan het eind van het jaar, daar gaat het de heidense blazers nu om. Een trompet kopen zou te makkelijk zijn; een goede midwinterhoorn wordt met de hand gemaakt uit speciale soorten hout, zoals beuken of essen. Soms uitgehold, soms gemaakt van losse, samengebonden delen, zoals bij een wijnvat. Het resultaat is indrukwekkend: de karakteristieke, monotone roep van de anderhalve meter lange hoorn is bij helder winterweer tot op 10 km te horen! Eén keer in je leven moet je het meegemaakt hebben: zaterdag 29 december vanaf 18:00 bij de molen in Veldhausen.

Drie keer Münsterland

Nog tot 6 januari in het Vierjaargetijden Park in Oelde in het Münsterland: échte winterse ijspret op de sfeervolle kunstijsbaan. Wat is er nou leuker dan samen een rondje zwieren op een feeëriek verlichte schaatsbaan, met zachte kerstmuziek op de achtergrond? En dan even bijkomen met koek & zopie op zijn Duits: warme chocolademelk of een royale braadworst.
Iedere dag geopend, met uitzondering van Eerste Kerstdag. Schaatsen te huur.

Alweer zo’n mooie kerstgedachte: het Kerstcircus. In Münster al 26 jaar een geliefd uitje: het Hiltruper Weihnachtscircus. Extra hartverwarmend omdat jonge amateurs de piste delen met internationale topartiesten uit de circuswereld. Van 27-30 december.

Holiday on Ice versie 2012. Hypermoderne adrenalinestoot gecombineerd met ouderwets knus variété. Snel, sexy en betoverend. Een wervelende ijsshow met dansers, acrobaten, windturbines, motorfietsen en ander vuurwerk! En natuurlijk veel schaatsers. Van 28 december tot 6 januari in de Halle Münsterland, iedere dag om 15 en 19 uur.

Osnabrück voor durfals

Niet voor zwakke magen: de adembenemende, spectaculaire mega-vrije val-glijbaan SLOOP in zwemparadijs Nettebad. Inderdaad: vrije val. Geen kinderachtige maatregel van een metertje roetsjen op een plastic plankje, maar een gevaarlijke mix van bungeejumpen, skydiven en natte speed-kurketrekker. Ga maar na: op het ‘lanceerplatform’ valt letterlijk de bodem onder je voeten weg. De toelatingseisen liegen er niet om: brillen af, piercings uit, eventuele losse onderdelen als kunstgebitten in een bakje water . . . en vallen maar. Niet aanbevolen voor hartpatiënten en de zwangere, zwemmende medemens. Geen nood: die kunnen, net als laffe vaders, onbekommerd genieten van sauna’s, wellness en andere verwennerij in het bad. Extra ruime openingstijden Kerstvakantie – ook op doordeweekse dagen van 12:00 tot 19:00 uur.

De anderhalve maand van Georgsmarienhütte

Normaal al een schattig dorp om niet over te slaan, rond Kerstmis en Nieuwjaar thuis van een vermaard ijsfestival onder de noemer ‘GM on Ice’. Zes weken lang – nog tot 6 januari – draait alles om de ijsbaan van 240 m2 op het ‘Rode Plein’ aan de Oesederstraße. Weken vol stemmige kerstsfeer en doldwaze winteravonturen: modeshows, schaatsshows, gigantisch toernooi nostalgisch Eisstockschießen voor 160 teams, theaterprogramma met publieksmagneet Dinner-for-One. Rondom: de knusse kraampjes van een oergezellige, romantische kerstmarkt. Schaatsen te huur, meenemen mag natuurlijk ook.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.