Malta: een toekomst voor het verleden

De Maltezer archipel staat bekend om haar grote culturele rijkdom en archeologische schatten. Met een geschiedenis die meer dan 7000 jaar teruggaat en sterke invloeden van onder andere de Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Johannieter Ridders en de Engelsen is het niet gek dat Malta een culturele smeltkroes pur sang is geworden. De Maltesers zijn trots op hun erfgoed en richten zich op ‘een toekomst voor het verleden’. Cultuurliefhebbers: eat your heart out!

Strategisch steunpunt

Malta is eeuwenlang, van de Griekse Oudheid tot en met de Tweede Wereldoorlog, van cruciaal strategisch belang geweest. De geschiedenis van dit kleine eilandenrijk is er één van bezettingen en veroveraars. De strategische ligging in de Middellandse Zee, tussen Europa en Afrika, precies halverwege Gibraltar en het Midden-Oosten, maakte van Malta een perfect militair steunpunt.

Sporen uit het verleden

Sporen van diverse culturen zijn nog steeds volop te vinden in Malta. De oude hoofdstad Mdina heeft, naast de naam zelf, veel overblijfselen uit het Arabische verleden. De huidige hoofdstad Valletta is één groot openluchtmuseum en om die reden ook benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Ook de Engelse invloed is duidelijk zichtbaar: links rijden, rode telefooncellen en Engels is de tweede taal op Malta.

Prehistorisch erfgoed

Een van de best bewaarde geheimen van Malta is de prehistorische vondsten. Verspreid over de eilanden staan tientallen megalithische tempels. De stenen bouwwerken dateren van 3600-2500 voor Christus en worden beschouwd als de oudste bekende vrijstaande stenen gebouwen ter wereld. Zelfs ouder dan de piramides in Egypte. De absolute highlights zijn de Hagar Qim tempels en het Hypogeum; een ondergronds doolhof dat over drie niveaus is verdeeld.

Best of Malta

Met zoveel historie en erfgoed duizelt het de meeste bezoekers; waar te beginnen met een bezoek aan Malta? De onderstaande plekken zijn een bezoek meer dan waard en geven een goed startpunt: De Sint John’s Co-Kathedraal in Valletta is de beste plek om meer te leren over de Johannieter Ridders en hun rijkdommen. Van buiten lijkt deze kathedraal niet zo bijzonder, maar van de binnenkant is de kerk volledig gevuld met prachtige decoraties. Je vindt er onder andere het meesterwerk van schilder Michelangelo Caravaggio, genaamd ‘De onthoofding van Johannes de Doper’. Het Grand Master’s Palace is ook een belangrijke plek om meer te leren over de Ridders. The National Museum of Archeology in Valletta is het belangrijkste museum van Malta. In het museum vind je archeologische vondsten vanuit de prehistorie tot en met de late Middeleeuwen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Malta

 

Reviews lezen over Malta

Meer informatie over Malta vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Malta. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Malta

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.