Noord-Nederland Rusland 2013

In het jaar 2013 organiseren Nederland en Rusland het eerste bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Hierin zal Noord-Nederland een bijzondere rol vervullen. De stuurgroep Noord-Nederland Rusland 2013 (NNR 2013), bestaande uit Gasunie, GasTerra, Rijksuniversiteit Groningen, provincie en gemeente Groningen, organiseert een gevarieerd festivalprogramma. Het (voorlopige) programma is te vinden op de website.Talrijke instellingen uit Noord-Nederland organiseren evenementen die gerelateerd zijn aan het Ruslandjaar en het programma zal in de loop van het jaar nog verder uitgebreid worden.

Ruslandjaar 2013

Ruslandjaar 2013 – Noord-Nederland organiseert een uitgebreid festivalprogramma’


In het jaar 2013 organiseren Nederland en Rusland het eerste bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Hierin zal Noord-Nederland een bijzondere rol vervullen. De stuurgroep Noord-Nederland Rusland 2013 (NNR 2013), bestaande uit Gasunie, GasTerra, Rijksuniversiteit Groningen, provincie en gemeente Groningen, organiseert een gevarieerd festivalprogramma. Het (voorlopige) programma is te vinden op de website www.nnr2013.nl.Talrijke instellingen uit Noord-Nederland organiseren evenementen die gerelateerd zijn aan het Ruslandjaar en het programma zal in de loop van het jaar nog verder uitgebreid worden.

Programma

Het culturele festivalprogramma in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe wordt een kleurrijke mix van theater, tentoonstellingen, lezingen, films, sportwedstrijden en concerten. Zo komt dansgezelschap Club Guy en Roni in januari bijvoorbeeld met L`Histoire du Soldat van de Russische componist Stravinsky, viert het Noord Nederlands Toneel in maart de première van misdaad en straf van Dostojewski en voert het Noord Nederlands Orkest stukken van Prokofjev en Sjostakovitsj uit. In mei 2013 komt het TimeShift-Festival met een uitgebreid Rusland gerelateerd programma. De aanleiding hiervoor is de première van Sacre du Printemps van de Russische componist Stravinsky 100 jaar geleden.


Op economisch en wetenschappelijk vlak wordt er onder andere een Energy Forum Groningen georganiseerd, een internationale bijeenkomst over de toekomst van energie. Ook vinden er in het Ruslandjaar een wetenschappelijk historisch congres en diverse handelsmissies plaats.

Band met Rusland

Noord-Nederland heeft van oudsher speciale banden met Rusland – denk aan de eeuwenoude handelsrelaties van de Hanze. Ook vandaag de dag vervult het noorden van Nederland een belangrijke rol in de handel en kennisuitwisseling met Rusland. De Leningrad Oblast is bijvoorbeeld de officiële partnerregio van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Daarnaast hebben Gasunie en GasTerra samenwerkingen met Russische partners zoals Gazprom en heeft de Rijksuniversiteit Groningen een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Skolkovo Foundation in Moskou. Verder onderhoudt de gemeente Groningen een stedenband met onder andere Moermansk.

NNR 2013 is onderdeel van het landelijke bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Gedurende het hele jaar worden in beide landen diverse evenementen en activiteiten georganiseerd. Doel is om de bestaande relaties op cultureel, economisch en maatschappelijk gebied te verstevigen en te werken aan innovatief partnerschap.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Groningen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.